Intensieve Zorg wordt pandemieproof uitgebreid

17 Augustus 2022 Gezondheidsinfo

Momenteel wordt Intensieve Zorg pandemieproof uitgebreid. Op die manier is onze dienst helemaal gewapend tegen mogelijke nieuwe pandemieën. Voorts wordt er een aanbouw gerealiseerd op het lagergelegen dak dat grenst aan Intensieve Zorgen. Daar zal ruimte zijn voor o.a. een extra kamer, een kantoor en een slaapkamer voor intensivisten die tijdens de nacht op de afdeling blijven slapen. Door de renovatiewerken zal het aantal bedden op deze afdeling ook stijgen van 9 naar 12.
 

Adjunct-hoofdverpleegkundige Daphne Van Impe

Het belang van een sas

Corona-, MRSA-, influenza of andere besmettelijke patiënten met nood aan kritische medische zorg worden op de afdeling Intensieve Zorgen in isolatie gelegd om geen infecties over te dragen op andere patiënten. De kamer die ze betrekken wordt dan als vuil’ bestempeld. Bij het verlaten ervan moeten de zorgmedewerkers de persoonlijke beschermingsmiddelen die ze dragen achterlaten en zich ontsmetten. Pas dan mogen ze terug de gang op, die als ‘zuiver’ wordt beschouwd. 


“Aanvankelijk moest dit omkleden en desinfecteren in de kamer zelf gebeuren”, zegt hoofdverpleegkundige Julie Lefebvre. “Dat was niet altijd praktisch door de vele apparaten en beademingstoestellen waarmee de kamer is uitgerust. Soms kleedde men zich dan op de gang om. Maar dan kwam de veiligheid weer in het gedrang. De ‘vuile’ beschermingsmiddelen kwamen zo immers in de ‘zuivere’ gang terecht. Dankzij de installatie van een sas aan twee kamers, konden we ons op een veilige manier COVID-proof omkleden.” Daphne Van Impe wijst ook op het belang van zo’n sas met het oog op omgekeerde isolatie. “De zorgverlener ontsmet zich dan in het sas voordat hij of zij de kamer binnengaat. De patiënt loopt zo niet het risico dat er van buitenaf een besmetting kan plaatsvinden.”

Op die manier kunnen we nog sneller de juiste zorgen verlenen

De sassen worden geïnstalleerd door een deel van de gang via een wand aan een kamer toe te voegen.

Plannen naar de toekomst

De sassen worden geïnstalleerd door een deel van de gang via een wand aan een kamer toe te voegen. Na de transitie zullen in totaal zeven kamers voorzien zijn van zo’n sas. “Zes in het huidige gebouw en één in het nieuwe bijgebouw. Want op het lager gelegen dak dat grenst aan de Intensieve Zorg zal binnenkort worden bijgebouwd

Naast een extra kamer met sas zal hier ook nog een berging, een nieuw bureau en een slaapkamer voor intensivisten gehuisvest worden. Een belangrijke troef om nog sneller de juiste zorgen te kunnen verlenen!”, aldus Daphne Van Impe. 


Nauwe samenwerking met de technische dienst

De continuïteit van de intensieve zorg moet ook tijdens de verbouwingen op elk moment gegarandeerd blijven. “Computers en monitors moeten bijvoorbeeld perfect worden aangesloten en feilloos functioneren. Het is uitermate belangrijk dat de zuurstoftoevoer continu verzekerd blijft. Vacuümleidingen moeten ongehinderd kunnen aspireren. De aanvoer van perslucht voor de beademingstoestellen mag nooit haperen…”, vertelt Julie Lefebvre. De uitvoering van het masterplan verloopt daarom in bijzonder nauwe samenwerking met – en onder streng, permanent toezicht van - onze technische diensten. 


Op langere termijn zal Intensieve Zorgen integraal verhuizen naar de nieuwe vleugel die zal bijgebouwd worden.