Radiologie

Radiologie

Op de dienst Radiologie sporen we letsels en aandoeningen op door middel van medische beeldvorming.

Contacteer departement Radiologie 02 363 64 21
Locatie departement Radiologie Blok A, gelijkvloers
Bereikbaarheid secretariaat
MA7u-19u
DI7u-19u
WO7u-19u
DO7u-19u
VR7u-19u
ZA8u-12u
ZO8u-12u

Op de dienst Radiologie sporen we letsels en aandoeningen op door middel van medische beeldvorming. Daarvoor maken we gebruik van röntgenstralen (RX, CT), geluidsgolven (echografie), radiofrequentiegolven of magnetische resonantie (MR). Klik in het menu bovenaan deze pagina voor meer informatie over de verschillende specialismen.

Opgelet als je zwanger bent

Voor zwangere vrouwen kan een röntgenonderzoek risico's met zich meebrengen. Een kind in de baarmoeder is namelijk extra gevoelig voor de nadelige gevolgen van straling, zeker tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.

Als een onderzoek nodig is waarbij straling vrijkomt in de buurt van de baarmoeder, wordt vooraf daarom bekeken of er alternatieven mogelijk zijn. Soms kan het onderzoek ook worden uitgesteld. Als er geen straling in de buurt van de baarmoeder komt, is röntgenonderzoek meestal ongevaarlijk voor de zwangerschap.

Meer informatie

Vanaf 4 december 2023 geen honorariumsupplement meer voor CT- & MRI-onderzoeken tussen 8u & 18u

Voor CT & MRI-onderzoeken zal er geen honorariumsupplement meer aangerekend worden wanneer dit plaatsvindt op een werkdag tussen 8u en 18u.

Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar een onderzoek na 18u of tijdens het weekend wordt er naast de wettelijke remgeleden voor het voorgeschreven onderzoek en de eventuele toegediende medicatie-vloeistof wel nog een honorarium aangerekend voor een ambulant onderzoek. De radiologen van het AZ Sint-Maria zijn namelijk gedeconventioneerd. Dit betekent dat je na tussenkomst van het ziekenfonds voor het persoonlijk aandeel (remgeld) ook een honorariumsupplement betaalt. Meer info hierover vind je hieronder.

We zullen daarom tijdens het maken van jouw afspraak duidelijk informeren naar welk tijdstip jouw voorkeur gaat. Wanneer je akkoord gaat met een afspraak ’s avonds na 18u of tijdens het weekend, zullen we je vragen jouw toestemming schriftelijk te bevestigen voorafgaand aan het onderzoek zoals de wet voorschrijft. 

 

Welke honoraniasupplementen worden toegepast?

Ambulante radiologische onderzoeken

Op alle ambulante radiologische onderzoeken wordt een honorariumsupplement van 23% aangerekend met uitzondering van CT en MRI (NMR) (zie hierna).

CT-onderzoeken

Voor alle CT-onderzoeken wordt een vast honorariumsupplement van 25 euro aangerekend.
Uitzondering is de computergestuurde tomografie van het hart met een contrastmiddel, daarvoor geldt een honorariumsupplement van 50 euro.

MRI-onderzoeken

Voor alle MRI-onderzoeken (NMR) geldt een vast honorariumsupplement van 44 euro. 

Uitgezonderd voor de MRI-onderzoek van het hart: daarvoor geldt een honorariumsupplement van 75 euro.