RX - Radiografie

RX of de klassieke radiografie maakt gebruik van röntgenstralen, ook wel X-stralen genoemd. Met RX visualiseren we o.a. botten, gewrichten, de wervelkolom. Op die manier kunnen we makkelijk fracturen, arthrose of calificaties (verkalking) in beeld brengen. Maar ook voor het in kaart brengen van problemen aan het sijsverteringsstelsel, de longen of het urinestelsel maken we röntgenfoto’s. 

Hoe werkt het?

Bij een radiografie worden röntgenstralen opgewekt door een elektrische impuls die doorheen een röntgenbuis wordt gestuurd. Deze worden gestuurd naar het te onderzoeken lichaamsdeel. Een detector meet de doorgelaten straling. Een computer zet die opgevangen signalen om in beelden. 

Radioprotectie- Hoe sterk is de straling? 

Onze dienst streeft ernaar om de stralingsdosissen zo laag mogelijk te houden. Weet ook dat we dagdagelijks natuurlijke stralen ontvangen. Bijvoorbeeld de cosmische straling, de bodemstraling, straling van bouwmaterialen, ... De jaarlijkse stralingsdosis als gevolg van de natuurlijke straling bedraagt ongeveer 2.5 mSv/jaar. Maar er bestaan enorme verschillen afhankelijk van de regio waar men woont. De stralingsdosis bij een CT-scan is dus relatief.

Komt er veel straling vrij? 

De blijvende technische innovaties zorgen ervoor dat er steeds minder straling nodig is tijdens het onderzoek. De dosis hangt ook af van het te onderzoeken orgaan. 

Enkele voorbeelden:

  • Een radiografie van de longen komt bijvoorbeeld overeen met 2,4 dagen natuurlijke straling.
  • Een radiografie van de lumbale wervelzuil komt overeen met 182 dagen natuurlijke achtergrondstraling.

In onze dienst worden regelmatig de dosissen gecontroleerd. We streven ernaar om onze dosissen onder het landelijke gemiddelde te houden.

Is een radiografie pijnlijk?

De radiografie is pijnloos. Mocht u een lichte pijn ondervinden tijdens het aannemen van de verschillende posities, meld dit gerust aan de verpleegkundige of technoloog. 

 

Contrastonderzoeken

Voor verschillende onderzoeken wordt ook een contrastmiddel toegevoegd. Met dit middel kunnen we een röntgenfoto maken. Ben je zwanger of allergisch voor contrasthoudende producten. Meld dit steeds aan je begeleidende arts. 

Een contrastmiddel wordt onder meer gebruikt bij een 

  • Onderzoek van het spijsverteringsstelsel (maag, darmen, slokdarm, 
  • Onderzoek van het urinestelsel
  • Onderzoek in het kader van de fertiliteit
  • Onderzoek van bepaalde gewrichten 

Goed om weten!

Darmonderzoeken vragen ook een specifieke voorbereidingen van de patiënt. Zo eet je de dag voor het onderzoek best geen groenten of fruit en drink je het best ook geen melk of bruisende dranken. De dag van het onderzoek kom je nuchter. Plat water, thee of koffie zijn wel toegelaten. 

Raadpleeg vooraf dus zeker onze folder of vraag meer informatie aan je begeleidende arts.