Mammografie

Een mammogram of mammografie is een röntgenfoto van de borsten die met een speciaal ontwikkeld röntgenapparaat wordt gemaakt. De techniek wordt vaak gebruikt voor het opsporen en de diagnose van borstkanker, van tumoren en cysten van de borstklier.

Hoe verloopt een mammografie?

Tijdens een mammografie zal je met ontbloot bovenlichaam voor het röntgenapparaat staan. Een laborante zal jouw borst tegen een detector plaatsen en ze vervolgens aandrukken. Dit is natuurlijk niet aangenaam. Maar hoe meer we comprimeren, hoe beter de beeldkwaliteit. Het is immers belangrijk dat ook kleine tumoren zichtbaar worden. Van elke borst worden één of meerdere foto's gemaakt.

Wat is de beste timing voor een mammografie?

Je komt het best langs de eerste twee weken na de menstruatie, idealiter tussen dag 9 en 14. Jouw borsten zijn dan minder dens. M.a.w.: het borstweefsel is dan minder dicht waardoor  

  • kleine letseltjes beter zichtbaar zijn 
  • de compressie minder pijnlijk is

Goed om weten

  • Gebruik geen body­lotion, crème of talk. 
  • Deodorant of parfum zijn geen probleem.
  • Afhankelijk van het resultaat zal al dan niet een bijkomende echografie plaatsvinden. Voor dense borsten (met veel klierweefsel) gebeurt dit standaard.

Gratis screening

Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen genieten van de georganiseerde (gratis) screening. Hiervoor krijg je elke 2 jaar een uitnodiging van de Vlaamse Overheid. Een vroegtijdige opsporing vergroot jouw levenskansen omdat de ziekte ook sneller kan behandeld worden. Ga dus zeker in op deze uitnodiging. 

Jouw onderzoek wordt bovendien door 2 onafhankelijke radiologen geïnterpreteerd. Dit is een bijkomende zekerheid. 

Opgelet als je zwanger bent

Voor zwangere vrouwen kan een röntgenonderzoek risico's met zich meebrengen. Een kind in de baarmoeder is namelijk extra gevoelig voor de nadelige gevolgen van straling, zeker tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.

Als een onderzoek nodig is waarbij straling vrijkomt in de buurt van de baarmoeder, wordt vooraf daarom bekeken of er alternatieven mogelijk zijn. Soms kan het onderzoek ook worden uitgesteld. Als er geen straling in de buurt van de baarmoeder komt, is röntgenonderzoek meestal ongevaarlijk voor de zwangerschap.

Meer informatie