MRI

MRI (Magnetic Resonance Imaging) (ook wel MR (Magnetische Resonantie), KST (Kern Spin Tomografie), of NMR genaamd) is een beeldvormingsmethode om doorsnedefoto’s te maken van het menselijk lichaam in elke gewenste richting.

Bij het onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen, maar van een grote magneet. Het onderzoek verloopt geheel pijnloos en is ongevaarlijk. Onze MRI heeft een veldsterkte van 1,5 Tesla. Ter vergelijking: het magneetveld van de aarde bedraagt 0,4 µT.

Wanneer kan een MRI niet?

Wanneer je recent een metalen prothese liet plaatsen

Door het gebruik van elektromagnetische golven mogen we de eerste 6 weken na de plaatsing van een prothese geen MRI-onderzoek uitvoeren. Meld dit zeker aan je begeleidende arts die dit onderzoek aanvraagt. 

Wanneer je bepaalde implantaten hebt. 

Voor sommige implantaten kan een MRI-onderzoek geen kwaad. Maar bepaalde implantaten kunnen wel ontregeld worden. Vooral de actieve implantaten met een elektrische hulpbron (zoals een pacemaker, een zenuwstimulator en een cochleair implantaat) kunnen gevaarlijk zijn bij blootstelling aan elektromagnetische velden. Laat dit dus zeker weten aan je behandelende arts. 

Wanneer je zwanger bent. 

Voor zwangere vrouwen kan een röntgenonderzoek risico's met zich meebrengen. Een kind in de baarmoeder is namelijk extra gevoelig voor de nadelige gevolgen van straling, zeker tijdens de eerste maanden van de zwangerschap.

Als een onderzoek nodig is waarbij straling vrijkomt in de buurt van de baarmoeder, wordt vooraf daarom bekeken of er alternatieven mogelijk zijn. Soms kan het onderzoek ook worden uitgesteld. Als er geen straling in de buurt van de baarmoeder komt, is röntgenonderzoek meestal ongevaarlijk voor de zwangerschap.

Toch een MRI laten uitvoeren? 

In sommige gevallen blijkt pas achteraf dat een vrouw zwanger was in de periode dat het röntgenonderzoek plaatsvond. Als de baarmoeder tijdens het onderzoek directe straling heeft gekregen, is het zinvol om contact op te nemen met de röntgenafdeling. Er kan dan een inschatting worden gemaakt van de dosis straling die het ongeboren kindje gekregen heeft. Maar meestal is dat zo laag, dat verdere maatregelen niet nodig zijn.

Wat is een MRI-defaecografie?

Defaecografie is een röntgenonderzoek waarmee we de werking van de endeldarm, de sluitspier en de bekkenbodemspieren onderzoeken. Bij vrouwen kunnen we ook een colpo-cysto-defaecografie uitvoeren om de blaas en vagina in beeld te brengen. 

Hoe verloopt zo'n defaecografie?

Via een kleine sonde wordt een kleine hoeveelheid contrast ( een soort gel ) in de anus en de vagina gebracht. Deze gel kunnen we zeer goed zien op de MRI-opnames. Tijdens het onderzoek zullen we vragen om bepaalde bewegingen te maken en de gel naar buiten te persen ( we geven je hiervoor een pamper ). Op die manier kunnen we de bekkenbodemspieren, de sluitspier en de endeldarm beoordelen. 

Het onderzoek is niet pijnlijk. De resultaten zijn de dag na het onderzoek beschikbaar bij je behandelende arts.

Hoe verloopt zo'n MRI-onderzoek? 

Voor het onderzoek moet je in een tunnel liggen. Er is voldoende lucht en ventilatie. Indien je claustrofoob bent, zal jouw voorschrijvende arts je voorafgaand een behandeling te geven.

Je hoort regelmatig geluid. Dat zijn korte radiogolven die in het magneetveld worden opgewekt. Deze worden later verwerkt tot medische beelden. 

Draag geen waardevolle voorwerpen. Je kan ze anderzijds wel veilig achterlaten in je kleedkamer.