02 363 12 11

Pneumologie

De dienst pneumologie staat in voor de diagnose en behandeling van longziekten en problemen aan de luchtwegen. Mogelijke longaandoeningen:

Astma

Dit is een ontsteking van de luchtwegen waarbij de luchtwegen van astmapatiënten prikkelbaarder zijn dan normaal. Het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen zwelt omwille van de ontsteking op en produceert daardoor meer slijm. Dit zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen.

Klaplong

Aan de buitenkant van de longen zitten de longvliezen. Tussen deze vliezen zit een laagje vloeistof dat ervoor zorgt dat de longvliezen makkelijk kunnen bewegen tijdens het in- en uitademen. Soms komt er lucht te zitten tussen de longvliezen, waardoor de long gedeeltelijk of helemaal inklapt. Dit leidt ertoe dat u plotse, stekende pijn kan voelen aan 1 zijde van de borstkas en last hebt van kortademigheid.

Longkanker

Longkanker kan in de long ontstaan, maar kan ook het gevolg zijn van een uitzaaiing van een andere kanker (bv. borstkanker). In dat geval hangt de behandeling af van de kanker waaruit ze voortkomen. Roken is tot op het heden nog steeds de grootste risicofactor van longkanker.

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel die zowel door virussen als bacteriën veroorzaakt kan worden. De symptomen zijn zeer gelijkaardig aan die van een acute bronchitis, maar meestal ernstiger. Zo zijn hoesten, koorts, kortademigheid, piepende ademhaling en pijn op de borst de meest voorkomende symptomen bij een longontsteking.

Longembolie

Bij een longembolie wordt het bloedtoevoer naar de longen verhindert door één of meerdere bloedklonters die vast zitten in een bloedvat van de longen. De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de bloedklonter en de plek in de longen.

Contactgegevens

Klik rechts op één van onze artsen voor

  • een overzicht van de consultatiemogelijkheden
  • een concrete afspraak
  • alle contactgegevens
  • bijkomende informatie


UD dr. Derveaux

Datum laatste aanpassing: 27.05.2022 - Communicatiedienst i.s.m. dienst Pneumologie