Elke dag krijgen 25 Belgen de diagnose longkanker

31 Juli 2023 Actua nieuws

9.192 Belgen kregen in 2021 de diagnose van longkanker. Dat zijn er ruim 25 per dag. Een cijfer om even bij stil te staan op de Werelddag voor Longkanker. Het is bovendien een moeilijk te behandelen vorm van kanker, met een slechte prognose. Dus hoe vroeger we de problemen kunnen opsporen, hoe groter de overlevingskans. 

Lonkanker naar tweede plaats bij vrouwen 

Longkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij mannen, met 5675 nieuwe gevallen in 2021. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Stichting Kankerregister.Met met meer dan 3500 nieuwe gevallen is longkanker nu ook de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen. Die evolutie houdt rechtstreeks verband met het aantal vrouwen dat rookt, een cijfer dat al enkele jaren stijgt in ons land. Daarom trekt de Stichting tegen Kanker nu opnieuw aan de alarmbel. 

Links zie je een normale long, rechts een minder gezonde long.

Tabak is de boosdoener

Tabak is verantwoordelijk voor 90% van deze kankers. Daarom is het volgens de Stichting van essentieel belang dat we blijven inzetten op preventie, rokers blijven ondersteunen bij stoppogingen en alles in het werk stellen om een tabaksvrije generatie te creëren. 

Laat je screenen en vooral ... stop met roken

De eerste symptomen zijn vaak vermoeidheid, afvallen zonder verklaring en een langdurige hoest. Laat je dus tijdig screenen, als je dit opmerkt. 

Wie je stoppen met roken. Goed idee! Want niet roken is veruit nog steeds het beste wapen in het gevecht tegen longkanker