Rugschool

Fysische geneeskunde & Revalidatie

Maak een online afspraak

Openingsuren secretariaat

MA8u-12u & 12u30-16u30
DI8u-12u & 12u30-16u30
WO8u-12u & 12u30-16u30
DO8u-12u & 12u30-16u30
VR8u-12u & 12u30-16u30
ZAgesloten
ZOgesloten

Wachtruimte locatie

Wachtzaal 15 (Blok D, 2e verdieping)

Rugklachten kunnen ernstige ongemakken veroorzaken en ons belemmeren in het dagelijkse leven. De Rugschool van de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie kan je hierbij helpen.

De Rugschool richt zich op:

  • het versterken van het spiercorset (buik en rugspieren) en het verbeteren van de algemene fitheid.
  • het verbeteren van uw bewegingen, houdingen, werkmethodes, werkruimtes en werkmaterialen.

Het einddoel is het verbeteren van de belastbaarheid van de rug en het verminderen van de rugbelasting waar mogelijk, zodat u minder rugklachten ondervindt. Bespreek met jouw arts of je in aanmerking komt voor deze rugschool.

Onze aanpak

Deze intense rugschool bevat 15 oefenweken (30 sessies) en mogelijkheid tot 6 bijkomende sessies. Gedurende deze 15 oefenweken komt je 2 keer per week. Er wordt getracht om zoveel mogelijk op vaste dagen en vaste tijdstippen te komen. Indien dit niet mogelijk is wordt er samen met de patiënt naar een andere oplossing gezocht.

Iedere oefensessie duurt ongeveer 2 uur. Per sessie van 2 uur betaal je zelf ongeveer €8 via de ziekenhuisfactuur. Voor zowel de intake als de eindevaluatie bij de revalidatiearts betaal je zelf ongeveer €25. De rest van de kostprijs wordt gedekt door je mutualiteit.

De mogelijke tijdsblokken zijn:

·  8.00 uur - 10.00 uur
·  10.00 uur - 12.00 uur
·  13.00 uur - 15.00 uur
·  15.00 uur - 17.00 uur

Het is belangrijk dat u zich goed informeert op werk, school, ... zodat u een haalbaar therapieschema kiest. Elke 5 weken kan er een nieuwe groep starten.

Je zal eenmalig een gesprek hebben met onze psycholoog. Dit enerzijds om het effect van je klachten op je welzijn in te schatten. Zij biedt ook een luisterend oor en verwijst je zo nodig door voor verdere informatie of begeleiding.

In de oefensessies laten we u trainen op de Tergumed-toestellen en conditietoestellen.
Daarnaast krijg je ook oefeningen van de kinesitherapeut (houdingsbewustzijn, spierversterkende oefeningen, ...) en ergotherapeut (advies rond en inoefenen van rugvriendelijke bewegingen/houdingen tijdens dagdagelijkse activiteiten).

Om deel te kunnen nemen aan de Rugschool is een voorafgaande consultatie met een revalidatiearts van onze dienst noodzakelijk. Maak hiervoor een afspraak met het secretariaat van de Fysische geneeskunde. De consultatie vindt steeds plaats op een maandag.