Duurzaamheid, een ziekenhuisbreed begrip

08 April 2024 Actua nieuws

Duurzaam omgaan met mensen en middelen is een van dé speerpunten in het algemeen beleid van het AZ Sint-Maria. De coronapandemie en de energiecrisis hebben deze politiek alleen maar aangescherpt maar ook niet vereenvoudigd. Toch worden op heel wat diensten de duurzaamheidsmaatregelen van de overheid en de wereldgezondheidsorganisatie WHO vertaald in effectieve acties. Onder meer het keukenpersoneel en de schoonmaakdiensten dragen duurzaamheid hoog in het vaandel en doen er alles aan om het verbruik van materialen, energie en grondstoffen tot een minimum te herleiden. 

Sandra Grégoir, facilitair manager

Om zo efficiënt mogelijk te consumeren, volgt het AZ Sint-Maria de voorschriften van het ‘Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen’ (VLAREMA). Sandra Grégoir (facilitair manager): “Waar vroeger vooral de meest economische oplossingen het haalden, zoeken we vandaag naar producten die ecologie en economie combineren. Plastic borden, messen en bekertjes zijn dan ook vervangen door duurzame, afwasbare materialen, porselein en glas”. 

Ecologie en economie gaan hier hand in hand

Om de afvalberg nog verder af te bouwen, volgen het ziekenhuis ook de ontwikkelingen rond duurzame verpakkingen in papier en karton op de voet. En ook in de keuken proberen ze de afvalberg zo klein mogelijk te houden. “Het keukenafval en de etensresten beperken we tot een minimum door de maaltijdaanvragen zo goed mogelijk af te stemmen op de patiënt. Wat er toch nog van tafel terugkomt, wordt nauwkeurig geregistreerd voor verdere optimalisatie van het aanbod”, aldus Sandra Grégoir.  

Applaus voor de sorteerinspanningen

Het afval van het AZ Sint-Maria wordt opgehaald, verwerkt en gerecycleerd door RENEWI. De logistieke dienst koos voor deze firma, omwille van haar uitermate duurzame aanpak. Maar liefst 92% van het opgehaalde afval wordt hier gerecycleerd, nieuw leven ingeblazen óf gebruikt om energie op te wekken. Op basis van de strenge inspecties op het gesorteerde afval, kreeg de dienst Afvalbeheer van het AZ Sint-Maria alvast een proficiat van RENEWI (en hoefde er nog geen eurocent aan boetes te worden betaald voor fout sorteren)!

92% van het opgehaalde afval wordt gerecycleerd

Twaalf gescheiden afvalstromen

Iedereen moet sorteren. Maar in elk ziekenhuis zijn er wel een pak gescheiden afvalstromen. En dat vraagt uiteraard heel wat aandacht van alle medewerkers. Zo sorteert het AZ Sint-Maria volgens twaalf gescheiden afvalstromen:

  • Papier en karton
  • Vertrouwelijke documenten
  • PMD
  • Glas
  • Restafval
  • Niet risico-houdend medisch afval
  • Risico-houdend medisch afval
  • Labovloeistoffen 
  • Organisch afval
  • Gevaarlijk afval
  • Piepschuim
  • Inktpatronen
Nancy Beeckmans, dienstverantwoordelijke Logistieke dienst, Afvalbeheer en Linnendienst

 “We gebruiken transparante zakken, conform de richtlijnen van OVAM. Op die manier kunnen we eventuele fouten zelf nog ontdekken en corrigeren, voordat het volledige pallet met afval wordt opgehaald. Dus het stopt niet bij sorteren, we proberen ook regelmatig te controleren”, verduidelijkt Nancy Beeckmans (dienstverantwoordelijke Logistieke dienst, Afvalbeheer en Linnendienst).

Zo weinig mogelijk wegwerpmateriaal

Ook de diensten Logistiek en de Linnendienst doen er alles aan om de afvalberg te verkleinen. “Voor de bedeling van het voedsel gebruiken we enkel porseleinen vaatwerk, glas en bestek in inox. Dus geen wegwerpmaterialen meer. Elke werknemer krijgt ook een herbruikbare Dopper drinkfles, wat de aankoop van petflessen aanzienlijk vermindert”, verduidelijkt Nancy Beeckmans. 

Artsen krijgen voor elke ingreep een chirurgische procedure-set. Een vooraf samengesteld, steriel pakket met schaar, schort, kompressen en ander eenmalig te gebruiken chirurgisch materiaal. “Minder tijdverlies en minder afval dus dan vroeger, toen alles individueel verpakt was! Naast de wegwerpschorten die we na de COVID-pandemie definitief vervingen door wasbare exemplaren, hebben we ook de wegwerp-warmhoudvestjes voor het personeel ingeruild voor fleece truien met het logo van het ziekenhuis. Wekelijks wordt al deze kledij opgehaald door een externe wasserij”, aldus Nancy Beeckmans. 

Het spoelwater van elke wasbeurt wordt gefilterd om opnieuw te worden gebruikt

De meest duurzame wasserij

Duurzaamheid is eveneens hét speerpunt van de wasserij waar het AZ Sint-Maria mee samenwerkt. voor we kozen. “Onze vuile kleding en lakens worden opgehaald in stoffen zakken die mee gewassen en hergebruikt worden. Het laatste spoelwater van elke wasbeurt wordt zelfs gefilterd om opnieuw te worden gebruikt. En meer nog: van oude lakens en versleten werkkledij maakt de firma hoeslakens en handdoeken. Ook in onze eigen, kleine wasserij (waar onder meer de poetsdoeken van onze schoonmaakdienst worden gewassen) hebben we geïnvesteerd in een duurzaam ecosysteem dat automatisch, op gedoseerde wijze, desinfecterend middel en wasproduct toevoegt”, besluit Nancy Beeckmans.

Binnenkort: recyclage niet-risicohoudend pvc-afval 

Wegwerpplastics zijn belangrijk om infecties te voorkomen in ziekenhuizen, dat heeft Covid-19 ons zeer duidelijk gemaakt. De sterk gestegen vraag levert echter een grote afvalberg aan pvc op. Momenteel wordt die verwerkt via verbranding. Aangezien medisch pvc-afval meestal niet-risicohoudend is, kan het echter evenzeer gerecycleerd worden, mits correct sorteren en inzamelen. En dus besliste het AZ Sint- Maria om mee in het VinylPlus® Med-project te stappen. Met dit programma wil VinylPlus®, het vrijwillige duurzaamheidsinitiatief van de Europese pvc-sector, de ziekenhuizen helpen om de recycleerbaarheid van pvc te verbeteren, grondstoffen en milieu te vrijwaren én tegelijk geld te besparen.