Vroegtijdige opsporing is beste bescherming tegen dikkedarmkanker

22 Maart 2024 Actua nieuws

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker geeft mannen en vrouwen tussen 50 en 74 om elke twee jaar een stoelgangstaal te laten onderzoeken. Ze ontvangen hiervoor een brief met een afnameset. Het onderzoek is gratis en snel. Geen excuses dus. Op die manier kunnen we dikkedarmkanker voorkomen of al in een vroeg stadium opsporen. Daardoor zullen minder mannen en vrouwen aan deze kanker overlijden.

Screening in Zennevallei kan beter

54,5% in de Zennevallei doet de stoelgangtest, dat is het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. In Vlaanderen ligt de deelname gemiddeld rond 64%. Er is dus nog werk aan de winkel in de Zennevallei. Want een tijdige screening kan je leven redden, getuigt hieronder Chris Van Tilborgh uit Halle.

De tijd vliegt. Waarom nu opnieuw een uitnodiging?

Herman (55 jaar): “Ik deed twee jaar geleden al mee en de stoelgangtest was niet afwijkend. Ik was gerustge­steld, waarom is het nu al nodig om terug mee te doen?” 

Dr. Patrick Martens, directeur Centrum voor Kankerop­sporing: “Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing elke twee jaar een uitnodiging met gratis stoelgangtest. De stoelgangtest herhalen om de twee jaar is juist heel belangrijk. Voorlopers van dikkedarmkanker (poliepen) kunnen bloeden. Maar: niet altijd. Een stoelgangtest is een momentopname. Het kan dat er poliepen zijn, maar dat deze niet bloeden op het moment dat je de stoelgang­test doet. Daarom is het belangrijk elke twee jaar mee te doen.“ 

Ik had de stoelgangtest even opzij gelegd en was het daardoor vergeten

Imane (64 jaar): “Ik had toen andere dingen aan mijn hoofd, legde de test opzij en heb er nadien niet meer aan gedacht.” 

Dr. Patrick Martens: “Veel voor­komende redenen om niet mee te doen zijn geen tijd, nu geen zin of andere priori­teiten. En van uitstel, komt afstel… Dat is jammer. Leg de uitnodiging in het zicht (bv. al bij het toilet) zodat je het later niet vergeet!“

De stoelgangtest is ongeveer nog een jaar geldig op het moment dat deze in je bus valt. Dus deelnemen kan later nog altijd! Is de houdbaarheidsdatum verstreken, bestel dan gewoon gratis een nieuwe! 

Marc Herremans, ambassadeur bevolkingsonderzoek
dikkedarmkanker

Waarom meedoen?

Jan (50 jaar): “Ik voel me goed, heb geen klachten en dikkedarmkanker komt ook niet voor in mijn familie. Waarom zou ik meedoen?” 

Dr. Patrick Martens: “Het Bevolkingsonderzoek is juist be­doeld voor personen zonder klachten en zonder verhoogd (familiaal) risico. Het ontstaan van dikkedarmkanker voel je niet. Daarom wordt de ziekte vaak laat ontdekt."

Ontdek hoe je kan deelnemen!

Het nut van een stoelgangtest

De stoelgangtest spoort bloed in de stoelgang op. Dat bloed kan wijzen op poliepen. Poliepen groeien traag en geven geen klachten. Ze kunnen dus zonder dat je dat voelt uitgroeien tot dikkedarmkanker. Door dit bevol­kingsonderzoek kunnen we er op tijd bij zijn

En wat als de uitslag niet goed is?

Maria (70 jaar): “De stoelgangtest valt misschien wel mee, maar wat als die afwijkend is? Het vervolgonderzoek is een coloscopie, en dat maakt mij angstig!”

Dr. Patrick Martens: “Bij ongeveer 5 op 100 personen blijkt de stoelgangtest afwijkend. Dan is er een coloscopie nodig om na te gaan waar het te veel aan bloed vandaan komt. Vooral de voorbereiding van de coloscopie (vloei­stof drinken om de darmen proper te maken) wordt door deelnemers als vervelend beschouwd. Het onderzoek zelf gebeurt onder een lichte roes. En als er poliepen gevon­den worden, worden deze meestal meteen verwijderd tijdens het onderzoek. Dan is het risico op dikkedarm­kanker vermeden. Hoe dan ook, enkel een coloscopie kan aantonen waarom een stoelgangtest afwijkend was.“ 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Contacteer het Centrum voor Kankeropsporing via

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met Bevolkingsonderzoek.be, 22 maart 2024