Psychogeriatrie focust op zelfstandigheid, levenskwaliteit en huiselijkheid
21 Februari 2025 Actua nieuwsOudere patiënten met psychiatrische stoornissen, cognitieve problemen en verwardheid worden op Psychogeriatrie waar mogelijk niet-medicamenteus ondersteund en verzorgd. Deze revalidatie-eenheid van het AZ Sint-Maria streeft ernaar mensen via een multidisciplinaire aanpak zoveel mogelijk zelfstandigheid en levenskwaliteit te laten herwinnen.

Nauwe samenwerking tussen diverse disciplines
Het psychogeriatrisch team omvat naast psychiaters en psychologen ook kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en maatschappelijk assistenten. Door de nauwe onderlinge samenwerking kunnen we elke patiënt een behandelplan op maat bieden.
Beweging en cognitieve stimulatie zijn bijvoorbeeld zeer belangrijk. De therapie gebeurt zowel in groep als individueel, op maat van de persoonlijke mogelijkheden en interesses. Elke maandag kan de familie bij de arts, de sociaal assistente en de hoofdverpleegkundige terecht voor een gesprek. Ook de algemene toestand van de patiënt wordt dan besproken, evenals de mogelijkheden na het ontslag.

Veilige architectuur, huiselijke sfeer
In tegenstelling tot de andere verpleegeenheden, heeft Psychogeriatrie niet de vorm van een rechte gang maar van een lus. Een bewuste keuze, op basis van ons fixatiearm beleid. Zelfs zeer verwarde mensen kunnen hier vrij rondlopen, zonder risico de weg te verliezen.
Op de deur aan de uitgang kleeft een grote afbeelding van het Hallerbos. Zo zie je amper dat het een deur is en worden patiënten niet getriggerd ze te openen en op andere afdelingen rond te dolen. Overal hangt ook een
aangename, huiselijke sfeer die rust en structuur geeft.
In de leefruimte liggen kranten en staat een kast vol boeken en gezelschapsspellen. Op elke kamer hangt een klok die zowel het uur, de dag als het weer aangeeft. Binnenkort wordt zelfs de badkamer omgebouwd tot snoezelruimte, met sfeerlicht en muziek. Een bad nemen wordt dan nog aangenamer én onderdeel van de therapie.
Als praten niet helpt
Wie een zwaar delier (plotse verwardheid) doormaakt, heeft vaak moeite met communicatie. Daarom willen we investeren in Qwiek-up. Door levensgrote beelden te projecteren, in combinatie met rustgevende muziek, werkt dit toestel kalmerend en reduceert het angst en verwarring. Het toestel biedt in het geval van een delier meer rust en resultaat dan een gesprek.
Ook tijdens een zorginterventie, een medische behandeling of een onderzoek komt het gebruik van de Qwiek-up zowel de patiënt als de zorgkwaliteit ten goede. Om het team te helpen verwarde patiënten op een effectieve manier te benaderen, hangt aan elk bed een infobord met persoonlijke weetjes: roepnaam, beroep, hobby’s en interesses, namen van kinderen en kleinkinderen of eventuele huisdieren. Bij boosheid en agressie brengen deze vertrouwde termen vaak snel weer rust.
Om zelfstandigheid te verbeteren werken we zeer persoonsgericht.

Ergotherapeut Feebe Robyns
"Om zelfstandigheid te verbeteren of te behouden in dagelijkse activiteiten werken we persoonsgericht. We creëren een zinvolle dagbesteding en spreken iedereen met de voornaam aan. Vertrouwen tussen therapeut en
patiënt is cruciaal. Dagelijks bieden we twee therapiesessies aan, individueel of in groep. Ons divers aanbod omvat geheugentraining, oriëntatie-oefeningen, kook- en muziektherapie en activiteiten zoals een marktbezoek of wandeling."
"Bij dementiepatiënten gebruiken we reminiscentie, dat is een therapeutische techniek waarbij ouderen worden aangemoedigd om ervaringen uit het verleden op te halen en te delen. Onrustige patiënten ontspannen zich ook regelmatig met een snoezelbad. Voorts begeleiden we patiënten zo goed als kan bij een mogelijke terugkeer naar huis."
Soms zien we op enkele dagen al het effect

Dr. Aad Bosmans
"De gedeelde visie, multidisciplinaire
samenwerking en grenzeloze inzet van het hele team zijn de hoekstenen van onze zorgkwaliteit. Elke medewerker op Psychogeriatrie heeft een hart voor de patiënten en de absolute wil ze beter te maken en goed omkaderd weer naar huis of naar een andere voorziening te laten keren. Deze benadering werkt. Soms zien we op enkele dagen tijd al het effect bij de patiënt, zowel mentaal als motorisch."
Op feestdagen serveren we een heerlijk ontbijtbuffet

Adjunct-hoofdverpleegkundige Kenneth Elshoeght
"Ook voeding krijgt veel aandacht. Heel wat patiënten zijn immers ondervoed, door medische problemen of eenzaamheid. Daarom wordt op Psychogeriatrie samen gegeten en voorzien we daar voldoende tijd voor. We bieden zoveel mogelijk gewone voeding aan, die ze kennen van thuis. Op feestdagen voorzien we een lekker ontbijtbuffet en op tijd en stond serveren we ook eens frietjes."