Nieuwste gammacamera zorgt voor betere beeldkwaliteit

09 Januari 2024 Actua nieuws

Onze dienst Nucleaire Geneeskunde beschikt sinds 2023 over een GE Healthcare NM 830. Deze geavanceerde gammacamera verbetert aanzienlijk de beeldkwaliteit en maakt het onderzoek voor de patiënt een stuk eenvoudiger. Dr. Nicolas Dumarey en dr. Ilse Mertens, beiden arts-specialisten nucleaire geneeskunde in het AZ Sint-Maria, zetten de voordelen van deze camera op een rijtje.

Betere diagnose door optimale beeldkwaliteit

De nieuwe gammacamera is compacter en dus beter hanteerbaar
dan de vorige. De twee camerakoppen zijn uitermate gevoelig en kunnen in een hoek van 90 graden tegenover elkaar worden geplaatst. Medisch staflid Nucleaire Geneeskunde dr. Nicolas Dumarey: “Door voortdurend informatie te vergaren uit het lichaam
van de patiënt (zelfs tijdens de verplaatsing van de detectoren tussen
twee onderzoekposities in) én dankzij een nieuw software-algoritme hebben we nu een beter beeldcontrast in een kortere opnametijd.”

Een nieuw verwerkingsstation

Bij de gammacamera hoort ook een nieuw verwerkingsstation met een gebruiksvriendelijk softwarepakket om de opnames gemakkelijk en snel te verwerken. Zowel de verpleegkundigen, de technologen als de artsen van de dienst Nucleaire Geneeskunde krijgen een kwalitatieve trajectbegeleiding om de bediening, de verwerking én de verslaggeving optimaal te laten verlopen. Bovendien is de nieuwe camera modulair, waardoor hij later eventueel nog kan
uitgebreid worden met extra functionaliteiten (bijvoorbeeld ombouw tot een hybride SPECT/CT, door toevoeging van een CT-scan).

Minder stralingsbelasting en meer comfort dus voor de patiënt

Onderzoekstijden zijn 30 tot 40% korter

De fijnere detectoren van de gammacamera veroorzaken minder het claustrofobische gevoel waarvan sommige patiënten last hebben. Dankzij het gebruik van sensoren verloopt de positionering op het onderzoeksbed bovendien veel sneller dan vroeger. Aangezien dit bed ook smaller is, kan de radio-isotoop hier makkelijk worden toegediend. De onderzoekstijden zijn 30 tot 40% korter dankzij de effectieve werking van deze nieuwe camera. “We kunnen er ook voor kiezen een lagere dosis radioactieve tracer toe te dienen”, voegt medisch diensthoofd dr. Ilse Mertens eraan toe. “Minder stralingsbelasting en meer comfort dus voor de patiënt. Dankzij de kortere onderzoeksduur verkleint bovendien ook de kans op foute beeldvorming door bewegingsartefacten”, aldus nog dr. Mertens.

Dr. Ilse Mertens en dr. Nicolas Dumarey, arts-specialisten Nucleaire Geneeskunde

Hoe werkt de nieuwe gammacamera?

Met de GE Healthcare NM 830 kan het AZ Sint-Maria scintigrafieën uitvoeren. Tijdens deze onderzoeken van bepaalde organen detecteert de gammacamera signalen die uit het lichaam komen, na toediening van een radioisotoop. Deze signalen worden dan omgezet in twee- en driedimensionele beelden. Gammacamera’s laten zo toe bepaalde lichaamsfuncties en ziekteprocessen in beeld te brengen.

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, foto's Steven Richardson, 12 januari 2024