Drie jaar cardiale revalidatie in Halle: meer dan 350 patiënten en stijgende vraag

16 Juli 2025 Actua nieuws

Meer dan 350 patiënten in drie jaar tijd, een stijgende vraag en een patiënttevredenheid van negen op tien: het team van de dienst Cardiale Revalidatie in AZ Sint-Maria in Halle mag terecht trots zijn. Meteen ook het bewijs dat de samenwerking met het AZORG Hartcentrum loont. In een gesprek met kinesitherapeut Fee Waveryns en cardioloog dr. Sofie Brouwers blikken we terug op drie jaar intensieve, multidisciplinaire samenwerking.

Een gat in het zorgaanbod opgevuld

Tot drie jaar geleden moesten patiënten uit de regio Halle voor hun cardiale revalidatie uitwijken naar Brussel of Aalst. Niet evident, want voor een cardiale revalidatie moet je drie keer per week aanwezig zijn – meestal gedurende een viertal maanden. “Voor veel mensen was dat gewoon onhaalbaar,” zegt dr. Sofie Brouwers. “Daarom was de opstart van deze dienst echt een antwoord op een grote nood in de regio Halle.”

Wat is cardiale revalidatie?

Cardiale revalidatie is een multidisciplinair programma dat patiënten helpt herstellen na een hartoperatie, hartinfarct of hartfalen. Het combineert fysieke training met cardiale medische opvolging, voedingsadvies, psychologische en sociale begeleiding. Het doel? Herstel bevorderen, risico op nieuwe hartproblemen verkleinen en de levenskwaliteit verbeteren.

Meetbaar gezondheidsvoordeel

Dankzij het revalidatieprogramma worden medische parameters significant verbeterd. En de data van het AZ Sint-Maria (zie infographic) tonen duidelijk aan dat patiënten die het volledige traject doorlopen, veel betere langetermijnuitkomsten hebben.

We zien mensen letterlijk openbloeien

Dr. Sofie Brouwers (cardioloog) & Fee Waveryns (kinesitherapeut)

 “Patiënten hebben inderdaad merkbaar meer energie en uithoudingsvermogen. Ze kunnen langer en krachtiger bewegen dan voorheen. Zo zien we bijvoorbeeld dat mensen met hartfalen in zes minuten gemiddeld bijna 40 meter verder kunnen stappen dan voor de revalidatie. En ook hun hart-longcapaciteit, conditie en spierkracht zijn aantoonbaar verbeterd. Het effect is dus niet alleen voelbaar, maar ook meetbaar”, verduidelijkt dr. Brouwers.

“We zien mensen letterlijk openbloeien,” vertelt Fee Waveryns. “Sommige mensen starten met een beperkte conditie, terwijl anderen ernaar streven om weer te kunnen sporten op het niveau van vóór het incident. Wij stemmen het programma volledig af op hun mogelijkheden en doelen.”

De data van het AZ Sint-Maria tonen duidelijk aan dat patiënten die het volledige traject doorlopen, veel betere langetermijnuitkomsten hebben.

Het verhaal van Gerard

Gerard kwam bij de start van zijn revalidatie uit een moeilijke periode. Na zijn hartfalen verloor hij ook nog een boezemvriend. “Ik zat in een diep dal en twijfelde of ik die revalidatie wel aankon,” vertelt hij. Maar het multidisciplinaire traject – met kinesitherapie, medische opvolging, psychologische ondersteuning én aandacht voor voeding en leefstijl – bleek een echte keerpunt.

“Ik ben niet alleen fysiek hersteld, maar voel me vandaag opnieuw goed in mijn vel. Het heeft mijn leven echt veranderd. Ik heb me in jaren niet zo fit gevoeld, en dat geeft energie.” 

Dankzij het revalidatieprogramma worden medische parameters significant verbeterd.

“De multidisciplinaire aanpak maakt de cardiale revalidatie inderdaad bijzonder,” benadrukt dr. Brouwers. “En natuurlijk is er ook medische begeleiding. Want we volgen niet enkel de training op, maar ook alle cardiovasculaire risicofactoren en de nodige medicatie. Die moet echt op punt staan, dat is essentieel.” 

Ontdek onze dienst Cardiale Revalidatie

Patiënten met hartaandoeningen lopen immers een verhoogd risico op herval. Door risicofactoren zoals o.a. bloeddruk, cholesterol en inspanningscapaciteit goed op te volgen én bij te sturen, wordt die kans aanzienlijk verkleind. De patiënttevredenheid uit zich ook in dankbaarheid. “Je moeten weten dat de frigo al 3 jaar uitpuilt van de chocolade. Dat zegt genoeg”, glimlacht Fee Waveryns. “Ook als je patiënten soms maanden later nog eens ontmoet, tonen ze hun dankbaarheid. Daar doen we het voor”. 

Wat is er in die drie jaar veranderd? 

“Toen ik net startte met cardiale revalidatie was ik erg voorzichtig met krachttraining,” vertelt kinesitherapeute Fee Waveryns. “Maar de wetenschappelijke literatuur toont vandaag overtuigend aan dat het net wél loont om in te zetten op spierkracht bij hartpatiënten.” Krachttraining bevordert niet alleen het fysiek herstel, maar versterkt ook het vertrouwen van patiënten in hun eigen lichaam. Daarom kiezen we tijdens de sessies voor 80% uithoudingtraining en 20% krachttraining. 

We volgen niet enkel de training op, maar ook alle cardiovasculaire risicofactoren en de nodige medicatie.

Nog een belangrijke evolutie van de voorbije jaren is het standaard gebruik van ergospirometrie. “Met deze test brengen we heel precies in kaart hoe het hart, de longen en de spieren samenwerken tijdens inspanning,” legt Fee Waveryns uit.

De patiënttevredenheid uit zich ook in dankbaarheid en chocolade

Ook op medicatievlak is er veel veranderd. “Er zijn de voorbije drie jaar enkele nieuwe cholesterolverlagers op de markt gekomen,” zegt dr. Sofie Brouwers. “Voor patiënten die moeilijk hun streefwaarden bereiken, bieden die extra mogelijkheden.” Maar ze benadrukt vooral de kracht van de combinatie. “Gezondere leefgewoontes qua voeding en bewegingen medicatie vormen samen de basis. Medicatie pakt risicofactoren aan zoals cholesterol of bloeddruk, terwijl beweging zorgt voor een betere conditie, bloeddoorstroming en mentale weerbaarheid. Die combinatie heeft een versterkend effect en leidt tot betere lange termijnresultaten.”

Nieuw voor alle deelnemers aan de cardiale revalidatie in Halle

Hart op Wandel Halle

Ben je op zoek naar een gezellige manier om na je cardiale revalidatie in beweging te blijven, nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van de prachtige natuur in onze omgeving?  Sluit je dan aan bij Hart op Wandel Halle!