De kracht van samenwerking in een veranderende gezondheidszorg
11 Juli 2025 Actua nieuwsDe gezondheidszorg evolueert in een razendsnel tempo. Nieuwe technologieën, geavanceerde behandelingen en een steeds meer diepgaande specialisatie binnen de geneeskunde maken het voor individuele ziekenhuizen onmogelijk om alle medische disciplines onder één dak aan te bieden. Tegelijkertijd stijgen de zorgkosten, wat een efficiënte, doelmatige inzet van middelen cruciaal maakt. Samenwerking tussen ziekenhuizen en andere zorgactoren wordt dan ook steeds belangrijker, ook voor de patiënt. Tegelijk blijft het essentieel om te investeren en vernieuwen in eigen huis om onze expertise verder uit te bouwen. Samenwerking en vernieuwing, dat is het verhaal ook van onze jonste ZenneZorg, dat is het medisch magazine van het AZ Sint-Maria.

De beste zorg dichtbij huis
Dr. Olivier Costa, hoofdarts van het AZ Sint-Maria, wijst op de meerwaarde van goede samenwerkingen met omliggende ziekenhuizen en andere zorgactoren in de buurt: “Het bundelen van expertise en middelen zorgt ervoor dat we zo snel mogelijk de beste zorg kunnen geven, dicht bij huis. Ook hoogtechnologische zorg wordt zo vlot bereikbaar voor onze patiënten.”
Gespecialiseerde zorg en opvolging via zorgpaden
Liesbet Van Bulck, stafmedewerkster van de hoofdarts, toont de vele mogelijkheden om gezamenlijk dicht bij huis gespecialiseerde zorg aan te bieden: “Bij complexere aandoeningen werken we zorgpaden uit met partnerziekenhuizen. Zo bieden we voor oncologie in Halle diagnosestelling en maximale therapie met een kwaliteitswaarborg aan. Wie meer gespecialiseerde zorg nodig heeft, zoals radiotherapie of borstchirurgie, wordt geholpen in het UZ Brussel in Jette. De verdere opvolging kan dan weer in Halle gebeuren. In ons ziekenhuis bieden we geen hartchirurgie of cathlab aan. Maar dankzij de ondersteuning van collega’s uit AZORG in Aalst (die ook in het AZ Sint-Maria werkzaam zijn) kunnen patiënten wel bij ons terecht voor gespecialiseerde cardiologische opvolging en revalidatie. Voor specifieke anatomopathologische analyses werken we samen met een labo dat hierin gespecialiseerd is. Zo kan de patiënt steeds rekenen op de meest kwalitatieve gespecialiseerde zorg terwijl de diagnosestelling, basiszorg en opvolging hier in Halle gebeuren.”

Dr. Costa wijst daarbij op de winst aan efficiëntie: “Door expertise en middelen te bundelen, zetten we onze capaciteit efficiënter in en verzekeren we onze patiënten dat alle zorg wordt geboden met de nodige expertise. Daarnaast verbetert samenwerking ook de zorgcontinuïteit. We werken dan ook nauw samen met huisartsenverenigingen om de overgang tussen eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg en nazorg zo vlot en efficiënt mogelijk te organiseren.”
Door te netwerken kunnen we nog beter inspelen op de noden van de patiënt
CUROZ-netwerk faciliteert samenwerking
Het ziekenhuisnetwerk CUROZ (dat erkend werd in 2021 en bestaat uit AZ Sint-Maria Halle, de AZORG-ziekenhuizen en UZ Brussel) bevordert het opzetten van duurzame samenwerkingen. De naam CUROZ is afgeleid van het Latijnse curo (‘ik zorg voor’) en weerspiegelt de ambitie om toegankelijke, kwaliteitsvolle en betaalbare zorg te garanderen voor de lokale bevolking. Dr. Olivier Costa: “We merken dat het kader van het netwerk de ad hoc samenwerkingen tussen medische specialismen faciliteert. Dankzij de omvang ervan, de vele complementaire specialismen en de hoogtechnologische middelen die we samen in huis hebben, kunnen we in eigen regio nog beter inspelen op de individuele noden van onze patiënten.”

Liesbet Van Bulck verwijst naar het HOST-programma, als concreet voorbeeld van samenwerking op netwerkniveau: “Met dit initiatief bundelen de ziekenhuishygiënisten hun krachten. Om de ziekenhuishygiëne in de drie ziekenhuizen naar het hoogste niveau te tillen, zetten ze samen projecten op en versterken ze elkaar.”

Proactieve aanpak gezien de grote uitdagingen
AZ Sint-Maria is zich sterk bewust van de ingrijpende veranderingen in de zorgsector. Technologie evolueert razendsnel, met digitalisering en AI als gamechangers, terwijl de overheid stevig bespaart op gezondheidszorg. Tegelijkertijd nemen vergrijzing, zorgbehoeften en personeelstekorten toe. De uitdagingen zijn groot, maar het ziekenhuis speelt proactief in op deze ontwikkelingen.
We zijn voorbereid op wat komt en houden de regie in eigen handen
Dr. Olivier Costa: “We willen voorbereid zijn op wat komt. Door een efficiënte organisatie en goed afgestemde zorgpaden met onze partners houden we als ziekenhuis de regie in eigen handen. Ons doel is om binnen dit ecosysteem de samenwerking zo te versterken dat het geheel méér wordt dan de som der delen. Dit alles binnen een context waar zeer snel moet worden geschakeld. Geen evidente evenwichtsoefening!”
Sterke omkadering als sleutel tot succesvolle samenwerking
Duurzame samenwerkingen ontstaan niet van de ene op de andere dag en vragen inspanningen van alle betrokken partijen, inclusief de ondersteunende diensten. Liesbet Van Bulck: “Een samenwerking slaagt pas echt wanneer de volledige omkadering mee is in het verhaal. Toch wordt het belang en de inzet van middelen, tijd en mensen in ondersteunende diensten zoals IT, HR, administratie en de technische dienst vaak onderschat. Externe samenwerkingen brengen immers ook uitdagingen met zich mee, zoals het veilig en efficiënt delen van gegevens tussen verschillende zorginstellingen. Dit vraagt onder meer aanzienlijke inspanningen van de IT-dienst. Dankzij de inzet van ondersteunende diensten komen samenwerkingen niet alleen tot stand, maar blijven ze ook op lange termijn succesvol.
Door te vernieuwen houden we de wachtlijsten zo kort mogelijk
Continue investering en vernieuwing
Ondertussen blijven we ook in eigen huis investeren en vernieuwen. Dr Costa: “Daarbij kijken we naar de lokale noden van de patiënt en trachten we te investeren in sterk bevraagde specialismen. Op die manier kunnen wachtlijsten zo kort mogelijk gehouden worden en kunnen we zowel nabijheid als topzorg garanderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de volledig verbouwde diensten Pneumologie en Orthopedie (foto onder) en het nieuwe Klinisch Labo.” Liesbet Van Bulck: “En daarnaast evalueren en vernieuwen we ook onze processen en ons kwaliteitsbeleid. Stilstaan is achteruitgaan.”

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, 11 juli 2025