Nieuw vanaf 2025: veranderingen en verplichtingen in de zorg
30 December 2025 Actua nieuwsElk jaar zijn er nieuwe regels. En dat is in de zorg niet anders. Zo moeten de ziekenhuizen o.a. verplicht de elektronische identiteitskaart controleren, er wordt een compensatie voorzien voor patiënten die noodgedwongen duurdere medicatie moeten gebruiken bij voorraadproblemen, er komt een effectievere screening voor baarmoederhalskanker via een HPV-test en de zorgpremie stijgt naar 64 euro. We hebben alle nieuwigheden voor jou op een rij gezet.
Nieuw in 2025: ziekenhuizen moeten identiteit controleren
Breng altijd je identiteitskaart mee naar het ziekenhuis. Want vanaf 1 januari moeten ziekenhuizen verplicht de identiteit van patiënten elektronisch controleren voordat zij medische zorg in rekening brengen bij de ziekenfondsen. Dit betekent dat patiënten voortaan bijvoorbeeld hun eID (elektronische identiteitskaart) of een ander geldig identiteitsbewijs zullen moeten tonen. Als deze controle niet gebeurt, kan het ziekenfonds weigeren om de factuur te betalen.
Nieuw in 2025: Ruimere bezoekuren in AZ Sint-Maria
AZ Sint-Maria breidt de bezoekuren flink uit. Bezoekers zijn voortaan dagelijks welkom van 14.00 u. tot 19.30 u. zonder onderscheid tussen weekdagen, weekends of feestdagen. Voor sommige afdelingen gelden aangepaste uren vanwege specifieke zorgbehoeften.

Dat is onder meer het geval op de verpleegeenheden Intensieve Zorgen, Psychiatrie, de revalidatie-eenheid Sp Locomotorisch en Sp Palliatieve Zorg (Oase). Dank om deze bezoekuren strikt te respecteren. Bezoek is voor veel patiënten een belangrijk moment van verbinding en troost, en met deze uitbreiding wil het ziekenhuis de ervaring van patiënten verder verbeteren.
Nieuw in 2025: zorgpremie stijgt naar 64 euro
Vanaf volgend jaar stijgt de Vlaamse zorgpremie van 62 naar 64 euro. Voor mensen met een lager inkomen gaat de premie licht omhoog en zal ze 32 euro bedragen, een stijging van 1 euro in 2025. De zorgpremie wordt gebruikt om hulp en ondersteuning te bieden aan mensen met langdurige zorgnoden, zoals ouderen en personen met een handicap. Als u ooit zelf zorg nodig hebt, komt u ook in aanmerking voor een zorgbudget.
Strenger rookbeleid op openbare plaatsen, aan ziekenhuizen en woonzorgcentra
Je mag niet meer roken of vapen aan de in- en uitgangen van ziekenhuizen. Dit geldt ook voor woonzorgcentra, kinderdagverblijven, scholen en openbare bibliotheken. Er geldt zelfs een algemeen rookverbod in speelpleinen, sportterreinen, dierentuinen en pretparken.

In het AZ Sint-Maria geldt al een rookverbod sinds 1 september 2023. Roken kan enkel nog in de rookpaviljoenen die verspreid op de campus staan. Toch wordt er al te vaak nog gerookt aan de ingang van Urgentie. Wie zich niet houdt aan het rookverbod, riskeert voortaan een boete tussen 208 en 8.000 euro.
De inspectiediensten gaan eerst vooral sensibiliserend te werk gaan. De maatregel past in de campagne ‘een rookvrije generatie tegen 2040’ van de federale overheid.
Nieuw in 2025 : Preventief RSV-vaccin voor aanstaande moeders terugbetaald
Vanaf 1 januari zal de overheid een vaccin terugbetalen waarmee aanstaande moeders hun baby kunnen beschermen tegen het RSV-virus. Dit is een aanvulling op de al bestaande terugbetaalde RSV-prik waarbij antilichamen aan de baby werden toegediend (zie reportage hieronder). Het RSV-virus is een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen, wat jaarlijks leidt tot duizenden ziekenhuisopnames. Deze maatregel moet niet alleen de kleintjes beschermen, maar ook de druk op ziekenhuizen tijdens het winterseizoen verlichten.
Nieuw in 2025: Effectievere screening baarmoederhalskanker via HPV-test
Vanaf 1 januari 2025 zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar elke vijf jaar worden uitgenodigd voor een HPV-test als screening voor baarmoederhalskanker. Deze test, uitgevoerd op een uitstrijkje, is effectiever dan het huidige driejaarlijkse celonderzoek. Het HPV-virus, verantwoordelijk voor baarmoederhalskanker, wordt opgespoord met deze nieuwe methode. Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar blijven gescreend worden via het cytologisch onderzoek waarbij cellen van de baarmoederhals worden verzameld en onder een microscoop onderzocht om eventuele afwijkingen op te sporen die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker.
Nieuw in 2025: compensatie voor duurdere medicatie bij voorraadprobleem

Vanaf 1 januari 2025 krijgen patiënten die door een tekort aan hun gebruikelijke medicijn gedwongen zijn om een duurder alternatief te gebruiken, een financiële compensatie. Deze vergoeding wordt gefinancierd door een bijdrage van de farmaceutische industrie, die hiervoor een kleine heffing betaalt.
Het doel is om patiënten te beschermen tegen extra kosten die ontstaan door voorraadproblemen. Via de website farmastatus.be kunnen patiënten nagaan welke medicijnen in België beschikbaar zijn. Dit initiatief helpt om transparantie te bieden over medicatievoorraden en zorgt ervoor dat mensen tijdig op de hoogte zijn van mogelijke tekorten.