Fysische Geneeskunde en Revalidatie

Fysische geneeskunde & Revalidatie

Maak een online afspraak

Openingsuren secretariaat

MA8u-12u & 12u30-16u30
DI8u-12u & 12u30-16u30
WO8u-12u & 12u30-16u30
DO8u-12u & 12u30-16u30
VR8u-12u & 12u30-16u30
ZAgesloten
ZOgesloten

Wachtruimte locatie

Wachtruimte 15 (Blok D, 2de verdieping)

Op de dienst Fysische Geneeskunde richten we ons op de diagnose en behandeling van aandoeningen van het bewegingsstelsel. 

Ontdek ons revalidatie-aanbod

Deze discipline bestaat uit 3 onderdelen.

1.      Fysische geneeskunde: Binnen deze discipline onderzoeken en behandelen we problemen van het bewegingsapparaat (met uitzondering van chirurgische behandelingen). Deze aandoeningen zijn meestal orthopedisch, neurologisch en/of reumatologisch van aard.

 We leggen even uit:

  • Orthopedisch: gaat over aandoeningen aan onze botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam.
  • Neurologisch: gaat om aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.
  • Reumatologisch: handelt over de (chronische) ontstekingen aan de gewrichten, spieren en pezen.

Om de diagnose te bevestigen maken we naast ons klinisch onderzoek ook gebruik van echografie (musculoskeletaal), ENMG (zenuwonderzoek), … Als behandeling worden verschillende technieken toegepast: 

  • Infiltraties (onder echografie of onder radioscopie)
  • ESWT (extracorporale shockwave therapie)
  • Manuele geneeskunde
  • PRP behandeling (bloedplasma behandeling),
  • Biomechanische aanpak, …

 2.      Sportgeneeskunde: Zowel professionele als recreatieve sporters kunnen hier terecht voor verdere onderzoeken of behandelingen van hun blessures. Ook een preventief sportadvies kan hier ingewonnen worden. Tot slot kan je er ook terecht voor een sportgeschiktheidsonderzoek. Onze artsen zijn aangesloten op het officieel VASO platform van www.sportkeuring.be.

3.      Revalidatie: Op de dienst locomotorische revalidatie trachten we op een multidisciplinaire manier de levenskwaliteit en het algemeen functioneren van de patiënt met locomotorische problemen zo goed mogelijk te verbeteren. De doelgroep zijn patiënten met locomotorische problemen door een onderliggend orthopedisch of neurologisch probleem. Na de gehospitaliseerde fase kunnen patiënten ook een ambulant traject volgen. Deze ambulante revalidatie is eveneens mogelijk voor patiënten die niet gehospitaliseerd zijn geweest.

Verschillende therapeuten werken samen zoals (kinesitherapie, ergotherapie, …). Wij beschikken over een rugrevalidatietraject (rugschool), waarbij er eveneens op een multidisciplinaire manier gewerkt wordt aan de belastbaarheid van de rug. Alsook over een obesitas revalidatie, dit voor zowel geopereerde als niet geopereerde patiënten.