Week van de diëtist: Doe de eiwitshift!

22 Maart 2023 Actua nieuws

Meer plantaardige en minder dierlijke producten op ons bord. Dat is het doel van de eiwitshift. Want voeding is wereldwijd goed voor ongeveer één derde van alle CO-2-uitstoot veroorzaakt door de mens. Maar meer plantaardige producten is ook gezonder voor je lichaam! Dus doe de eiwitshift! Dat is het advies van onze diëtisten tijdens deze Week van de Diëtist.

Ook jij kan je bord duurzamer en gezonder maken

Voor alle duidelijkheid. Je hoeft je geen grote ommezwaai te maken in je voedingspatroon. Maar kleine aanpassingen in je voedingspatroon kunnen al een grote impact hebben op het klimaat en jouw gezondheid.

Met de eiwitshift willen we mensen aansporen om meer eiwitten te halen uit plantaardige producten. die verhouding omdraaien.

Wat is de eiwitshift

We leggen het even uit! Eiwitten zijn essentieel voor het lichaam. Ze zijn terug te vinden in dierlijke producten (vlees, vis, zeevruchten, melk en melkproducten, insecten en eieren) of plantaardige bronnen (granen, peulvruchten, noten en zaden).

Vandaag de dag is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen in het Vlaamse voedingspatroon 60/40. Met de eiwitshift willen we die verhouding omdraaien.

Maak kennis met onze dienst Diëtitiek Consultatie

Het doel van de eiwitshift

Dierlijke eiwitbronnen vereisen meer land en water, veroorzaken meer broeikasgasemissie, meer stikstofverliezen en hebben een grote impact op de biodiversiteit. Kortom, ze hebben een grotere impact op het milieu dan plantaardige eiwitten. Dus door de eiwitshift kan je mee het verschil maken! Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je de dierlijke producten moet bannen uit je voedingspatroon. Zij kunnen nog steeds deel uitmaken van een milieuverantwoord voedingspatroon. Maar door de hoeveelheid te minderen draag je meer zorg voor het klimaat en jouw gezondheid.

Een recept als inspiratie

Onze diëtisten bezorgden ons alvast enkele leuke receptideeën als inspiratie.

Onze patiënten hebben steeds de keuze

Wist je trouwens dat onze patiënten in de maaltijdapp van het ziekenhuis steeds de optie hebben om een vegetarische maaltijd te kiezen. Want als ook patiënten graag de eiwitshift maken houden ons diëtisten en de keuken daar graag rekening mee.

Lees ook

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met Geert Vanhassel & Frank Suys, 22 maart 2023