Slaaptherapie

Slaaptherapie

Openingsuren secretariaat

MA9u-12u & 13u-17u
DI9u-12u & 13u-17u
WO9u-12u & 13u-17u
DO9u-12u & 13u-17u
VR9u-12u & 13u-17u
ZAgesloten
ZOgesloten

Wachtruimte locatie

Wachtzaal 14 (Blok D, 2de verdiep)

Slecht slapen kan een inpact hebben op uw fysieke en mentale gezondheid. Wanneer een medische oorzaak werd uitgesloten kan je in ons ziekenhuis terecht bij een erkend psycholoog voor een individuele behandeling van uw door- en/of inslaapproblemen.

Wat kan u verwachten?

In een eerste gesprek wordt jouw probleem zo duidelijk mogelijk in kaart gebracht. Samen met jou wordt er gekeken wat de mogelijke oorzaken van jouw probleem zijn, wat maakt dat je jouw slaapprobleem niet onder controle krijgt en wat de omstandigheden zijn waarbij jouw klachten voorkomen.

Tijdens het tweede gesprek worden de conclusies van deze vragenlijsten in combinatie met de door ons gemaakte analyse met jou besproken en wordt er een plan van aanpak voorgesteld. Vanaf dan start de eigenlijke behandeling!

Een behandeling bestaat uit 3 delen:

Psycho-educatie: we leggen je eerst en vooral uit hoe jouw probleem in elkaar zit. Hierdoor vergroten we het inzicht over waar en hoe het fout loopt. Vanuit dit inzicht kan je zelf aan de slag gaan.

Technieken: dit zijn praktische tips of interventies die helpen om het probleem stap voor stap aan te pakken (bv. antipiekertechnieken, slaaphygiënemaatregelen, gedragsactivatietips, relaxatie-interventies, …).

Opdrachten: omdat jouw probleem zich buiten het ziekenhuis afspeelt, moet je het aangeleerde (inzichten en technieken) dan ook via de concrete opdrachten leren toepassen in jouw leefsituatie. Telkens worden er nieuwe opdrachten meegegeven die dan tijdens de volgende sessies worden geëvalueerd en eventueel bijgestuurd.

Regelmatig zal met jou bekeken worden wat jouw evolutie is en zal het behandelplan zo nodig worden bijgestuurd.

Wat kost een behandeling?

Per consultatie wordt er een honorarium van 56 euro aangerekend, dit is conform de algemeen geldende tarieven binnen de sector. Afhankelijk van bij welke mutualiteit je bent aangesloten, wordt daar een deel van terugbetaald.