1 op de 8 mensen is te zwaarlijvig, maar dit is best behandelbaar

01 Maart 2024 Gezondheidsinfo

1 op de 8 mensen wereldwijd is zwaarlijvig. Dat meldt vandaag VRTNWS op basis van een grote studie waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan heeft meegewerkt. Het percentage volwassenen met obesitas is in 30 jaar tijd meer dan verdubbeld. In ons land kampt ongeveer 20 procent van de volwassenen en 8 procent van de kinderen met obesitas. Maar overgewicht is best behandelbaar, ook na 10 of 20 jaar. Dat doen we in het AZ Sint-Maria met Obesiless. Samen in groep zorgen we voor voldoende beweging, voedingsondersteuning en ook psychologische begeleiding. 

“Met Obesiless zorgen we voor een succesvolle aanpak die mooie en blijvende resultaten oplevert”, zeggen paramedisch diensthoofd Fysiotherapie Anneleen Van Bulck en obesitascoördinator Nathalie Nys.

Om te bepalen of je overgewicht hebt de Body Mass Index (BMI) de meest gebruikte maatstaf. Maar dat is niet de enige parameter. Ook het vetpercentage en de plaats van het overtollig vet, zoals de buikomtrek, spelen een rol bij het bepalen van de graad van obesitas en de ernst van de gezondheidsproblemen.

Er zijn verschillende oorzaken. “Meest voorkomend is de verstoorde balans tussen voeding en bewegen: een inname van te veel calorieën en te weinig verbruik. Heel wat mensen hebben een sedentaire levensstijl en bewegen te weinig”, legt Anneleen Van Bulck uit. “Daarnaast kunnen erfelijke, hormonale en psychosociale factoren een rol spelen. Obesitas wordt als een chronische ziekte beschouwd, omdat patiënten vaak al jaren slechte eet- en beweeggewoontes hebben.”

Het programma is intensief, maar levert mooie en blijvende resultaten op 

Beweeg- en voedingsprogramma ‘Obesiless’

Om obesitas te behandelen, heeft het AZ Sint-Maria in Halle een multidisciplinaire en heel succesvolle aanpak ontwikkeld. “Na enkele consultaties en onderzoeken bespreekt het team van chirurgen, diëtisten, kinesitherapeuten, endocrinologen en psychologen de mogelijkheden. Ofwel wordt er gekozen voor een medische ingreep of/en een multidisciplinair bewegings- en voedingsprogramma”, zegt Van Bulck.

Paramedisch diensthoofd Fysiotherapie Anneleen Van Bulck en obesitascoördinator Nathalie Nys

Voor dat laatste heeft het AZ Sint Maria het Obesiless-programma ontwikkeld. “Deelnemers bewegen twee keer per week twee uur in groepsverband, bouwen gezonde voedingsgewoonten op bij de diëtiste en volgen sessies bij de psycholoog. Door groepen onder lotgenoten te creëren, proberen we de motivatie hoog te houden. Het programma is intensief, maar levert mooie en blijvende resultaten op. Ook na afloop heeft het een positief effect: de groepsleden blijven vaak samen sporten, delen activiteiten en motiveren elkaar.”

De moeite waard

Obesitas kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, overbelasting van gewrichten, maag- en darmziekten … De ziekte heeft ook een impact op het zelfbeeld en het sociaal leven”, zegt Nathalie Nys. “Gelukkig is dankzij deze multidisciplinaire aanpak de aandoening toch behandelbaar, zelfs al is de patiënt al tien of twintig jaar obees. Het blijft dus altijd de moeite om de eet- en beweeggewoontes te veranderen.”

Ook de deelnemers reageren enthousiast. "We zijn al aardig wat kilo's kwijt en hebben bergen energie", dat vertelden ons deelnemers Michel Aerts (Deinze) en Hilde Van Den Brande (Halle) in deze aflevering van Achter de Schermen.

Meld je aan

Tweemaandelijks starten we met een nieuwe groep Obesiless. Raadpleeg onze agenda voor meer informatie. 

Interesse?

Neem contact op met de obesitascoördinator Nathalie Nys

Brochure Obesiless