Longpatiënten sneller geholpen

30 April 2024 Actua nieuws

In september 2023 ging in het AZ Sint-Maria een nieuwe dienst Pneumologie van start. Geen evidentie, gezien het groeiend patiëntenaantal én het tekort aan pneumologen op de arbeidsmarkt. Toch sloegen vier jonge arts-specialisten de handen in elkaar en zegden, na grondige besprekingen met de directie en gesteund door de medische raad en het bestuursorgaan, toe om een beloftevolle dienst uit te bouwen. Momenteel wordt die nog mee bestaft door enkele tijdelijke arts-specialisten. Vanaf het tweede deel van 2024 wordt het nieuwe, permanente team verder geïnstalleerd.

Ieder z'n specialiteit

Pneumologie is een vakgebied met veel verschillende specialismen. “We kiezen er dan ook bewust voor om voor elk onderdeel van deze geneeskundetak een expert in ons team te hebben. Zelfs voor de moeilijkste problemen willen we immers een zo kwalitatief mogelijke oplossing bieden”, zegt medisch diensthoofd dr. Mike Ralki, die als pneumoloog zelf ook expertise heeft in de intensieve zorg. Hij wordt
vanaf september 2024 bijgestaan door dr. Frederik Staels, die zich vooral richt op allergieën en interstitiële longziekten (longfibrose). Dr. Bart Forier tekent voor de respiratoire oncologie, terwijl dr. Dorian Bivort mensen met obstructieve longziekten (astma en COPD) en sporters met respiratoire problemen voor zijn rekening zal nemen. 

Samen zullen zij permanent de dienst Pneumologie bemannen. Tot dan wordt dr. Ralki bijgestaan door pneumoloog-intensivist dr. Colin Cordemans en de pneumologen dr. Hong Nguyen, dr. Inge Muylle en dr. Marleen Vieren. Deze laatste drie zijn ook allemaal actief in het OLV Ziekenhuis van Aalst. Dankzij hun knowhow kunnen we ook expertise bieden inzake slaapgeneeskunde, respiratoire infecties, respiratoire oncologie, tuberculose en andere mycobacteriële infecties.

Samen sterk

Dr. Mike Ralki, medisch diensthoofd

Naast de samenwerking met Intensieve Zorg, Oncologie en
Cardiologie binnen ons ziekenhuis, is er ook een duurzame samenwerking met onze collega’s Pneumologie van het OLV Ziekenhuis van Aalst. Zo hebben ook onze patiënten met erg zeldzame longziekten toegang tot de nieuwste medicatie of behandelingen in studieverband.

“Bovendien zijn we ook permanent in nauw overleg met de eerste lijn. Onder meer via onze huisarts- en patiëntverslagen (op e-Health en Mynexuzhealth-app), dankzij onze aanwezigheid op symposia én door middel van de Pneumofoon die we in oktober installeerden. Op deze telefoonlijn kunnen huisartsen ons rechtstreeks bereiken voor advies of een dringende consultatie op Pneumologie.

Kwalitatieve zorg nog dichterbij huis

Om optimale zorg zo dicht mogelijk bij huis te garanderen, werd ook in het longfunctielabo en in de bronchoscopie-eenheid voluit geïnvesteerd in nieuwe technologieën en kwalitatieve toestellen:

 • Histamineprovocatietesten voor astmadiagnose
 • FENO-meting voor diagnose én opvolging van astma
 • Ergospirometrie voor onderzoek van zowel longen, hart als spieren bij onverklaarde kortademigheid
 • Endoscopische echografie (EBUS, vanaf 2024) voor minimaal invasieve biopsiename van de klieren rondom de luchtpijp en tussen de longen (meestal bij longkanker)
 • Echografie van de borstkas voor diagnose en veilige puncties van lucht, vocht of bloed in de longvliesholte

De resultaten daarvan worden automatisch geïntegreerd in het KWS-patiëntendossier. Voorts verhuist de dienst Pneumologie in de loop van het voorjaar naar Blok D, eerste verdieping. Hier wordt momenteel alles vernieuwd en extra ruimte gecreëerd. Op die manier kunnen de consultaties en de onderzoeken van de vernieuwde Pneumologie in de meest optimale omstandigheden verlopen.

Voordelen voor de patiënt

 • Sneller geholpen
  Voor dringende medische problemen kan de patiënt binnen de twee werkdagen op de vernieuwde dienst Pneumologie van het AZ Sint-Maria terecht, mits voorafgaande contactopname door de huisarts.
 • Financieel toegankelijker
  Alle pneumologen volgen de officiële conventietarieven en passen maximaal de derdebetalersregeling toe. Zo hoeven patiënten enkel nog het remgeld zelf te betalen.
 • Altijd geïnformeerd
  Via de app Mynexuzhealth heeft de patiënt op elk moment toegang tot zijn verslagen en kan hij makkelijk zelf een afspraak maken.