Krachtig netwerk zorgt voor continuïteit in psychiatrische zorg
13 Mei 2025 Actua nieuwsOm de kwaliteit van de psychiatrische zorg op korte én lange termijn te waarborgen, werkt het AZ Sint-Maria intensief samen met externe hulporganisaties. Het partnership is verankerd in een akkoord, dat alle partijen jaarlijks ondertekenen en waarin, op basis van gezamenlijke evaluaties, telkens opnieuw duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de betrokken instanties.

Geestelijke Gezondheidscentra
Vanuit de suïcidepreventiewerking is er een nauwe samenwerking gegroeid met twee Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg die beide erkend zijn door de Vlaamse overheid. Om de maand komt er, afwisselend, een psycholoog van Ahasverus en één van Passant langs op Psychiatrie, voor een gesprek met patiënten op een kwetsbaar moment in hun leven.
CCG Ahasversus
Klinisch psychologe en Teamverantwoordelijke Stefany Navez: “CGG Ahasverus wil vooral een brug zijn tussen crisisopvang en verdere opvolging of terugkeer naar het dagelijkse leven. Hoewel we als tweedelijnszorg gespecialiseerd zijn in allerhande problematieken zoals onder meer depressieve of angstige gevoelens, agressie, verslaving, dwanggedachten, verlies/overlijden, zelfmoordgedachten, mishandeling, traumatische ervaringen, autisme en AD(H)D hebben we met het AZ Sint-Maria een specifiek samenwerkingsakkoord omtrent suïcidepogers die zich in een risicoperiode bevinden, bijvoorbeeld net voor het ontslag.

De problematiek is complex en vraagt een geïntegreerde aanpak, met de inbreng van meerdere zorgpartners. Daarom werken wij nauw samen met andere instanties in de hulpverlening zoals het CAW, psychiatrische zorg in de thuissituatie en de huisartsen en krijgt elke medewerker opleiding en regelmatige bijscholing in suïcidepreventie.”
Klinisch psycholoog en systeemtherapeute Kim Soetaert: “Als relatie- en gezinstherapeute, ga ik naar de PAAZ om op een vertrouwelijke manier met suïcidepogers te praten en begeleiding aan te bieden. Indien de betrokkenen daarmee akkoord gaan, plan ik bij Ahasverus voor hen een intakegesprek in, gevolgd door vijf crisisgesprekken. Daarbij is het vooral belangrijk naar hen te luisteren, ze te erkennen in hun pijn en waar mogelijk hun draagkracht te versterken.

Hoewel we inmiddels bijna 20 jaar bezig zijn met dit project, is het een vrij unieke en laagdrempelige vorm van opvang. Ze kadert bovendien volledig in de gezondheidsdoelstellingen van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie dat tegen 2030 het aantal zelfdodingen met 10% wil helpen reduceren, in vergelijking met 2020.”
CGG Passant
Klinisch psycholoog Laura Jonville: “Ook bij CGG Passant staat de zorgcontinuïteit centraal. Via nauwe samenwerking met PAAZ en andere vormen van crisisopvang zoeken we een passend antwoord om psychisch kwetsbaren niet door de mazen van het net te laten glippen. Na een opname laten we ze daarom niet zelf de stap naar verdere opvolging zetten maar gaan wij, vóór het ontslag, bij hen langs om onze werking voor te stellen. We hebben een safety-plan, waarin de signalen worden genoteerd die ze op moeilijke momenten bij zichzelf ervaren. Die info wordt, mits goedkeuring, gedeeld met de zorginstanties waarnaar we doorverwijzen. Zo versnellen we de werking en hoeven mensen bij elk gesprek niet door alle (vaak moeilijk bespreekbare) details te gaan. Ook beschikken we over een uitgebreid netwerk waarnaar we doorverwijzen om cliënten én professionals uit de zorg met elkaar te verbinden en te helpen.

Naast therapeutisch werk is CGG PassAnt ook betrokken bij heel wat innovatieve projecten in de zorgsector. Met CGG SP (Suïcidepreventiewerking) dragen we onder meer bij aan deskundigheidsbevordering en bouwen we mee aan een suïcidepreventiebeleid, in het kader van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.”
Crisisopvang
MCT Pharos
Het AZ Sint-Maria werkt ook nauw samen met MCT Pharos. Bij acute crisissituaties biedt dit mobiele team een zeer snelle, intensieve interventie aan huis. Dankzij de inzet van de vele medewerkers in de brede regio en de efficiënte werking lukt dit binnen de 48 uur. Daarmee overbrugt Pharos de lange wachtlijsten voor mensen in psychische nood.
Psycholoog en Teamcoördinator Filip Schyvens: “Zodra artsen of hulpverleners een geval van psychische verwardheid, suïcidaliteit of een andere (sub)acute situatie melden, stellen wij alles in het werk om snel opvang aan huis te bieden. Gedurende maximaal vier weken begeleiden we zeer intensief, desnoods met dagelijkse bezoeken. Zo kunnen we in sommige gevallen een opname op de spoedgevallendienst of de PAAZ vermijden. Lukt dat níet, dan fungeren we als brug tussen de thuissituatie en de psychiatrische zorg. Om een residentiële opname te verkorten, kan Pharos ook thuis nabehandelen. We kunnen dan de context beter inschatten en de familie eveneens helpen met advies en ondersteuning.”

Zo kunnen we in sommige gevallen een opname op de spoedgevallendienst of de PAAZ vermijden. Lukt dat níet, dan fungeren we als brug tussen de thuissituatie en de psychiatrische zorg. Om een residentiële opname te verkorten, kan Pharos ook thuis nabehandelen. We kunnen dan de context beter inschatten en de familie eveneens helpen met advies en ondersteuning.”
Last but not least: de huisarts
Als vertrouwenspersoon van de patiënt is de huisarts een onmisbare spilfiguur inzake suïcidepreventie. Alert zijn voor signalen die kunnen wijzen op donkere gedachten kan van levensbelang zijn, net zoals het dúrven bespreken van suïcidaliteit. Om huisartsen ook maximaal te betrekken bij de behandelplannen van een opgenomen patiënt, nodigen we ze actief uit om deel te nemen aan het multidisciplinair overleg binnen onze psychiatrische en psychische zorgverlening. Dit kan zowel live als online.
Nuttige contacten
Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, 6 juni 2025