Klinisch labo renoveert en breidt uit

22 Maart 2023 Actua nieuws

Op de dienst Klinisch Labo starten eind maart de langverwachte renovatiewerken. Met de vernieuwingsplannen komen we tegemoet aan de vereisten van een modern & kwalitatief laboratorium. Voorts verbeteren we onze klantvriendelijkheid. Zo krijgen de patiënten meer wachtruimte en extra lokalen voor staalafname. 

Welke vernieuwingen worden verwacht?

Nieuwe wachtruime en lokalen voor staalafname

Binnen de beperkte ruimte die we ter beschikking hebben, wordt de wachtruimte voor de bezoekers vernieuwd. Voorts voorzien we 3 lokalen voor staalafname. Nu is er slechts 1 lokaal waarbij de bezoekers van elkaar gescheiden worden door een gordijn. Maar de voorbije COVID-pandemie heeft duidelijk gemaakt dat er nood is aan meer ruimte en meer privacy om zo de kwaliteitszorg te verbeteren. 

Door te innoveren kan de laborant zich nog meer focussen op analyse, validatie en kwaliteitszorg

Reorganisatie voor voorraadbeheer en nieuwe analyzers

Het Klinisch Labo ondergaat een belangrijke reorganisatie inzake bewaring en voorraadbeheer van reagentia. Nu is er een voorraadbeheer op verschillende locaties. In de toekomst wordt deze gecentraliseerd, beter bereikbaar en efficiënter gemaakt. Voorts wordt de koelinstallatie voor reagentia vernieuwd en uitgerust met een geautomatiseerd voorraadbeheersysteem. Ook alle toestellen voor scheikundige analyses (die, naast microbiologie en hematologie, goed zijn voor 60 à 70% van ons volume) vernieuwd. Deze toestellen worden gekoppeld aan een pre-analytisch automaat dat de stalen centrifugeert en aflevert voor verdere analyse. Dankzij dit volautomatisch systeem kan de laborant zich nog meer focussen op zijn of haar kernactiviteit: analyse, validatie en kwaliteitszorg.’

Continuïteitsgarantie

Hoe ingrijpend de werken ook zijn, uiteraard kan het Klinisch Labo onmogelijk even de deuren sluiten. Patiënten blijven uiteraard welkom voor een afname en ook de stalen zullen blijven binnenkomen. Om de continuïteit van de diensten te verzekeren, zullen de werken dan ook in fases verlopen.