Een betere zorgregio door nauwe samenwerking met woonzorgcentra

29 November 2024 Actua nieuws

Door de vorming van de eerstelijnszones is het werk van hulp- en zorgverleners in onze regio goed op elkaar afgestemd. Zo staat het AZ Sint-Maria bij elke opname uit een woonzorgcentrum in nauw contact met de betrokken zorgverleners. De samenwerking verloopt daardoor efficiënt en het verzekert de zorgcontinuïteit in beide richtingen. Op 9 december is er ook een ontmoetingsevent om het zorgbeleid nog beter op elkaar af te stemmen. 

Multidisciplinair overleg en communicatie

De samenwerking focust in eerste instantie op een doordacht opname- en ontslagbeleid, wat fundamenteel is voor een continue patiëntenzorg. Op basis van multidisciplinair overleg zorgen de sociale diensten van beide organisaties, in samenspraak met de familie, voor de volledige afhandeling van een ontslag- of opnameprocedure. 

An Testaert: “Om van het ziekenhuis naar een woonzorgcentrum te gaan (of omgekeerd) moet exact gecommuniceerd worden welke behandelingen de patiënt onderging, welke medicatie hij of zij moet nemen en waar men zoal op moet letten. Voor een vlotte geplande transfer naar het woonzorgcentrum contacteert onze hoofdverpleegkundige bovendien de hoofdverpleegkundige van het woonzorgcentrum met een korte toelichting over de toestand van de patiënt.” 

Jaarlijks is er een ontmoetingsevent met de woonzorgcentra waar we de zorgcontinuïteit nog beter op elkaar afstemmen.

Leren van elkaar

Op maandag 9 december is er ook een gezamenlijke ontmoeting tussen de betrokken medewerkers van het ziekenhuis en de woonzorgcentra. Een initiatief dat jaarlijks georganiseerd wordt. In werkgroepen worden enkele casussen besproken en bespreken de deelnemers wat er goed loopt, waar nog verbeterpunten zijn en welke concrete behoeften ons ziekenhuis en de woonzorgcentra hebben. 

Zorgmanager An Testaert

“Het is makkelijker om even te bellen of te mailen als je elkaar al eens hebt gezien”, zegt An Testaert. “Bovendien inspireren we elkaar, in beide richtingen. Ieder van ons heeft immers zijn eigen ervaring en specialiteit. Zo hebben we al opleidingen georganiseerd over decubitus, wondzorg en ziekenhuishygiëne. Met hetzelfde doel voor ogen bezoekt onze sociale dienst op regelmatige basis ook alle woonzorgcentra uit de buurt”, aldus An Testaert. 

Nauw contact en nauw overleg

Ook bij de woonzorgcentra wordt de samenwerking positief onthaald, dat bevestigt Sint-Augustinus in hartje Halle. Dit woonzorgcentrum wil een referentie zijn in de kwalitatieve ouderenzorg, met specialisatie in zwaar zorgbehoevenden met een revalidatienood, dementieproblematiek of in een palliatieve levensfase. De aanpak getuigt van efficiëntie en innovatie. Zo staat de bewoner steeds centraal en wordt er nauw samengewerkt met de zorgactoren in Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. Het AZ Sint-Maria is daarbij een belangrijke en bevoorrechte gezondheidspartner. Algemeen directeur Elke De Cuyper legt uit waarom.

Directeur Elke De Cuyper van WZC Sint-Augustinus

Vanwaar die nauwe samenwerking tussen Sint-Augustinus en AZ Sint-Maria?

Elke De Cuyper: “We hebben een grote historische verwantschap. Allebei zijn we gelinkt aan de Congregatie van Zwartzusters Augustinessen die het eerste hospitaal en de eerste thuiszorg in Halle opstartten. De kwalitatieve zorg die we beide verstrekken is dan ook geïnspireerd door een christelijke visie. Hoewel ons woonzorgcentrum in zijn huidige vorm al in 2008 de deuren opende, worden we in de volksmond nog altijd ‘de oude kliniek’ genoemd.” 

Hoe belangrijk is samenwerken voor u?

Elke De Cuyper: “Door de handen in elkaar te slaan, versterken en ondersteunen we elkaar. Meer zelfs, we tillen elkaar naar een hoger niveau. We werken pragmatisch samen, onder meer met de diensten Geriatrie en Spoed. Onze psycholoog staat in contact met de dienst Psychogeriatrie en onze diëtist, beweegcoach en logopedist stemmen over bepaalde thema’s regelmatig af met het AZ. Bovendien spelen ook de sociale diensten van onze organisaties efficiënt op elkaar in. We doen daarnaast een beroep op de expertise van AZ-medewerkers inzake val- en decubituspreventie, goede handhygiëne, correct ergonomisch werken enzovoort. Ook het feit dat we altijd een beroep kunnen doen op de wondzorgkliniek van het AZ wordt erg gewaardeerd.”

Zijn er nog andere diensten in het AZ Sint-Maria waarmee u een nauwe band hebt?

Elke De Cuyper: “Zeker. Voor de uitbouw van ons revalidatiebeleid staat ons centrum voor dagverzorging in nauw contact met het Geriatrisch Dagziekenhuis van het AZ Sint-Maria. De dienst Palliatieve Zorg inspireert ons dan weer bij de uitbouw van een eigen palliatief supportteam en bij een sterk beleid ter zake. Ook de HR-aanpak van het AZ geldt als voorbeeld voor het onze.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

Elke De Cuyper: “De enorme vergrijzingsgolf en de steeds kleinere actieve beroepsbevolking om de kost van gezondheidszorg te financieren, maakt van de opvang van ouderen een groeiende uitdaging. Zeker wat dementie en chronische aandoeningen betreft! De samenwerking met het AZ Sint-Maria is dus onontbeerlijk en moet verder geoptimaliseerd, geïntensifieerd en geformaliseerd worden.” 

Laatst aangepast door dienst Communicatie in samenwerking met An Verplancke, 29 november 2024