10 september - Werelddag Suïcidepreventie

09 September 2023 Actua nieuws

913 mensen stapten in 2021 uit het leven. Dat zijn er 2,5 per dag. Ons land heeft daarmee een van de hoogste zelfmoordcijfers van West-Europa. Op 10 september, op de Werelddag Suïcidepreventie, wordt daarom aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. Daarbij wordt iedereen opgeroepen om het verschil te maken.

Blijf niet zitten met je zorgen

Volgens een onderzoek van de UGent wacht de Vlaming te lang om de confrontatie aan te gaan, hulp te zoeken en het uit te praten. Dus blijf niet zitten met je zorgen. 

“Er komt heus een dag dat je opnieuw zingend staat te koken met jouw radio op 10”, dat vertelde ons Carine die zich in het AZ Sint-Maria in Halle liet begeleiden. Samen met de hulpverleners vond ze de uitgang van de tunnel waarin ze jarenlang zat opgesloten. Bekijk hieronder haar verhaal.

Maak  kennis met onze dienst Psychiatrie

Vragen over zelfdoding?

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het telefoonnummer 1813 of online via www.zelfmoord1813.be 

Acties Werelddag Suïcidepreventie

Wil je zelf ook het verschil maken en bijdragen aan de Werelddag Suïcidepreventie? Lees meer over de acties van Zelfmoordlijn 1813 op https://www.zelfmoord1813.be/samen-voorkomen/wspd