1 december: Wereldaidsdag

01 December 2023 Actua nieuws

Vandaag, op World AIDS Day, staan we stil bij de strijd tegen AIDS en roepen we op tot meer solidariteit met mensen die met deze aandoening leven.  In België zijn er momenteel bijna 20.000 mensen met hiv. Toch heerst er nog steeds een taboe rond deze aandoening. 

AIDS of hiv?

AIDS en hiv worden vaak onterecht door elkaar gebruikt. Maar wat is nu juist het verschil? AIDS is de Engelse afkorting voor 'verworven immuundeficiëntiesyndroom' en wordt veroorzaakt door het 'humaan immuundeficiëntie virus' (hiv). Dit betekent dat, in afwezigheid van medicatie, het virus geleidelijk aan je immuunsysteem aantast. De fase waarin je afweersysteem dermate verzwakt is dat je er ziek van wordt, wordt het AIDS-stadium genoemd. Hoewel AIDS dus een mogelijk gevolg is van een hiv-infectie, leidt niet elke hiv-infectie tot AIDS. Hiv dringt het lichaam meestal binnen door onbeschermd seksueel contact of via besmet bloed (bijvoorbeeld via besmette naalden).

AIDS referentiecentrum

Denk je besmet te zijn met hiv? Overweeg je een PrEP-behandeling. Voor informatie, advies en begeleiding kan je terecht bij het AIDS-referentiecentrum bij de CUROZ-collega’s van het UZ Brussel.

foto: Klaus Nielsen

Podcast 'Positief'

Hoe ga je verder na de diagnose dat je positief test op hiv? Christophe en Laurence vertellen hun persoonlijk verhaal in een vijfdelige podcast voor Radio 1. Iedere aflevering komt er ook een expert aan het woord die extra informatie geeft.

Beluister de podcast-reeks 'Positief'