Reumatologie

Reumatologie

Het is niet mogelijk om zelf afspraken binnen het ziekenhuis te boeken. De ambulante consultaties worden voorbehouden voor patiënten die behandeld worden in het dagziekenhuis.

Wachtruimte locatie

Wachtruimte 10 (Blok B, gelijkvloers)

De dienst Reumatologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en de zorg van patiënten met niet-traumatische aandoeningen van het bewegingsstelsel zoals de gewrichten, de spieren, de pezen en de beenderen.

Bij deze aandoeningen is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor je chronische ontstekingen krijgt. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Hieronder vind je alvast een overzicht van de aandoeningen waarvoor je in het AZ Sint-Maria Halle terecht kan. 

Reumatoïde artritis

De meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis en veroorzaakt ontstekingen van de gewrichten. Meestal gaat het om de voeten, de handen en de polsen. Deze ontsteking leidt tot functionele beperkingen, pijn, zwelling en stramheid.

Spondyloartritis

Hieronder vallen een aantal reumatische ontstekingsziektes zoals de ziekte van Bechterew, die ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, die diarree, bloed, slijm en buikpijn kan veroorzaken.

Kristal-geïnduceerde artritis

Dit zijn ontstekingsziekten van de gewrichten die worden veroorzaakt door de neerslag van kristallen in het gewrichtsvlies en het kraakbeen. Jicht is hierbij de meest voorkomende ontstekingsziekte. 

Dit houdt in dat urinezuur wordt gekristalliseerd, waardoor de gevormde, naaldvormige kristallen een zeer pijnlijke ontsteking van het gewrichtsvlies veroorzaken. Vaak ontstaat dit ter hoogte van de grote teen.

Osteoporose

Dit wordt ook wel botontkalking genoemd. Dit is een ziekte waarbij de botten breekbaarder zijn en afzwakken door een verlies aan botmassa en structurele afbraak van bot. Mensen die aan osteoporose leiden hebben een verhoogd risico op breuken. Bijvoorbeeld, na het tillen van een zwaar voorwerp of na een val. Dit geldt vooral voor de pols, de wervelkolom en de heup.  

Artrose

Dit is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. De vaakst aangetaste gewrichten zijn de heupen, de handen, de knieën en de wervelkolom. De meest voorkomende klachten bij artrose zijn pijn en startstramheid, vooral bij belasting van het gewricht. De pijn verdwijnt meestal in rust.

Systeemziekten

Systeemziekten zijn chronische auto-immuunziekten die de spieren, gewrichten en huid kunnen aantasten. Maar ze kunnen ook voor complicaties zorgen ter hoogte van de organen waaronder de bloedvaten, lever, longen, darmen, nieren en het hart. 

De klachten zijn heel uiteenlopend: spierpijn, droge mond of ogen, pijnlijke, gezwollen gewrichten en huidafwijkingen.

Artsen van deze afdeling

  1. Dr. Inge Van Tilt
    Dr. Inge Van Tilt Reumatologie