Bypass

Een bypassoperatie of een overbrugging is een behandeling bij vernauwingen in de kransslagaders van het hart. We maken dan een omleiding om de vaten die ernstig vernauwd zijn.

Het hart pompt het bloed door de arteries (slagaders) naar de organen en ledematen. Dat bloed keert terug naar het hart doorheen de venen (aders). Slagaders en aders samen vormen zo de bloedcirculatie.

Vernauwingen in slagaders worden meestal veroorzaakt door aderverkalking. Als slagaders verstoppen krijgen de organen of ledematen minder bloed, waardoor ze minder goed functioneren.

Wie heeft een verhoogd risico?

Iedereen krijgt vanaf een zekere leeftijd aderverkalking. Maar er zijn mensen bij wie het veel vroeger en sneller optreedt. Of je veel kans hebt op hart- en vaatziekten hangt af van je risicoprofiel. 

De typische cardiovasculaire risicofactoren zijn: 

  • roken
  • diabetes
  • hoge bloeddruk
  • teveel cholesterol
  • familiale belasting
  • overgewicht 
  • te weinig beweging

De spieren in de benen bijvoorbeeld vragen veel bloed als ze een inspanning moeten doen. Tekort aan bloed veroorzaakt pijn. Daarom moeten die patiënten bij het stappen regelmatig stoppen om de spieren even te laten rusten. Dat noemen we claudicatio (etalage- of vitrineziekte: patiënten blijven voor een etalage even staan kijken om de pijn in de benen te laten wegtrekken). 

Sommige patiënten zijn er erger aan toe, ze hebben niet alleen pijn bij inspanning maar ook in rust. In de ergste gevallen begint een deel van het lidmaat af te sterven door een tekort aan bloed. Er ontstaan dan gaten in de huid (ulcera) of tenen worden zwart, de kans bestaat dan dat een amputatie de enige oplossing is.

Wat is een ballondilatatie? 

Bij een ballondilatatie gaan we een vernauwing of verstopping van een bloedvat openblazen met een ballonnetje. Maar niet alle vernauwingen kunnen op deze eenvoudige manier behandeld worden. Bijvoorbeeld wanneer het geen vernauwing maar een keiharde verstopping is waar we niet meer doorheen geraken met een ballonnetje. Dan is het nodig een bypass te doen. 

Hoe wordt een bypass aangelegd? 

Bij een bypass wordt een nieuwe leiding aangelegd langsheen de verstopping, door deze overbrugging kan het bloed dan wel vlot doorstromen. Als materiaal voor deze bypass gebruiken we ofwel een eigen ader van de patiënt zelf, ofwel een kunstslagader (in de volksmond ook wel een 'plastieken ader' genoemd).

Bij een ballondilatatie wordt er normaal gezien geen enkele insnede gemaakt. Een bypass is klassieke open chirurgie met één of meerdere incisies. Dat kan onmogelijk via het dagziekenhuis gebeuren. Meestal moet je toch minstens op 5 dagen hospitalisatie rekenen. Tijdens deze hospitalisatie wordt de vaatmedicatie en verdere opvolging geregeld zodat de patiënt volledig geïnformeerd is bij ontslag.

De ingreep gebeurt onder narcose. Als de preoperatieve onderzoeken (bloedafname en cardiogram) in ons ziekenhuis gebeurden, komen ze automatisch in uw dossier. Als de preoperatieve onderzoeken elders gebeurden, moet je de resultaten zelf meebrengen bij opname.