Maag & darm

De maagdarmtractus is het kanaal dat ons voedsel aflegt na inname: van de mond via de slokdarm, de mag, de dunne darm en de dikke darm tot het rectum. In het AZ Sint-Maria kan je terecht voor volgende behandelingen. 

Gastroscopie

Een gastroscopie is een onderzoek waarbij de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm door middel van een videoscoop onderzocht worden. De beelden worden sterk vergroot op een televisiescherm weergegeven.

Coloscopie

Een coloscopie is een onderzoek waarbij de dikke darm door middel van een videoscoop onderzocht wordt. De beelden worden sterk vergroot op een televisiescherm weergegeven.

Rectosigmoidoscopie

Dit is een onderzoek naar het functioneren van de endeldarm en een gedeelte van de dikke darm. Het onderzoek wordt verricht met behulp van een wendbare slang die rectaal wordt ingebracht waarmee de darmen inwendig geobserveerd worden. 

Videocapsule – endoscopie

Het is een diagnostisch onderzoek waarbij een videocapsule wordt ingeslikt. Deze heeft de grootte van een vitaminepil en beweegt zich doorheen het darmstelsel terwijl er opnames worden gemaakt van het darmslijmvlies. Dit vraagt ongeveer 8 uur de tijd. De videocapsule verlaat het lichaam met de ontlasting en mag doorgespoeld worden in het toilet. Na het onderzoek zal de arts de opnames op een monitor nauwkeurig bekijken om eventuele afwijkingen op te sporen.

Argon laserbehandeling

Met een Argon laser behandelen we bepaalde letsels. 

Behandeling van stenosen  (vernauwingen)

Een stenose is een medische term voor vernauwing. Dit kan zich op verschillende locaties voordien. Door het plaatsen van een dilatatie of stent zorgen we opnieuw voor een verwijding of uitzetting. 

Endoscopische behandeling van slokdarmvarices

Slokdarmspataders of slokdarmvarices zijn gezwollen spataders in de wand van de slokdarm. Als die niet tijdig behandeld worden, kunnen ze barsten en bloeden. Dit kan levensbedreigend zijn. Als de spataders zijn geblokkeerd, is meestal een endoscopie nodig. We onderzoeken dan de slokdarm met een dunne buis of slang (endoscoop) die via de mond in het lichaam wordt gebracht. 

Extractie van vreemde voorwerpen uit de slokdarm

Grote of scherpe voorwerpen kunnen het spijsverteringskanaal beschadigen en zelfs blokkeren. Wij zorgen ervoor dat deze veilig verwijderd worden. 

Plaatsen PEG- sonde

PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie . Een PEG-sonde is een buisje dat doorheen de buikwand rechtstreeks in de maag wordt geplaatst. Via een PEG-sonde kunnen water, sondevoeding en zonodig geneesmiddelen worden toegediend. De plaatsing van een PEG-sonde wordt overwogen wanneer u door slikproblemen (o.a. als gevolg van een herseninfarct of CVA of andere neurologische aandoeningen of keel- of slokdarmkanker) langdurig niet of onvoldoende kan eten.