Galwegen, lever en pancreas

Ook voor aandoeningen aan de galwegen, lever en pancreas kan je terecht in het AZ Sint-Maria Halle. Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende onderzoeken en ingrepen.

ERCP met papillotomie, steenextractie

Een ERCP of endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie is een endoscopisch onderzoek waarbij – in combinatie met radiografie – de galwegen en het pancreaskanaal in beeld worden gebracht. Indien nodig kunnen gelijktijdig o.a. stenen uit de galwegen worden verwijderd of – in geval van een vernauwing – een stent in de hoofdgalweg worden geplaatst. Zowel de endoscopische als de radiografische beelden worden sterk vergroot op een beeldscherm weergegeven. 

ERCP met plaatsen van endoprothese

Een ERCP of endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie is een endoscopisch onderzoek waarbij – in combinatie met radiografie – de galwegen en het pancreaskanaal in beeld worden gebracht. Bij een vernauwing of afsluiting kunnen we ook een plastic buisje (endoprothese) in de galwegen plaatsen.

Leverbiopsie of leverpunctie

Een leverbiopsie (leverpunctie) is een onderzoek om aandoeningen van de lever op te sporen of uit te sluiten. Bij een leverbiopsie neemt de arts een klein stukje weefsel van de lever weg. Dit stukje weefsel of biopt vervolgens onder de microscoop onderzocht.