Anale zone

Ook voor behandelingen van aandoeningen rond het anale gebied kan je terecht in het AZ Sint-Maria Halle. Hieronder vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende onderzoeken en ingrepen.

Behandeling van aambeien

Hemorroïden (ook speen of aambeien genoemd) ontstaan door een abnormale zwelling in één van de bloedvaten aan de anus of in het laatste deel van de darm, het anaal kanaal. Deze kunnen op verschillende manier behandeld worden. Onder andere via sclerotherapie of SCT (een uitdrogende vloeistof), door blootstelling aan infrarood licht of door plaatsing van een ligatuur (elastiek) waarbij het zwellichaam wordt afgebonden. 

Behandeling van aarskloof

Een recent ontstane kloof wordt behandeld door middel van warme zitbaden of het regelmatig aanbrengen van een zalf. Volstaat dit niet en is de kloof reeds lang aanwezig, wordt er geopteerd voor een sfincterotomie. Via een kleine insnede naast de aars geeft de arts een knip in de binnenste sluitspier waardoor deze ontspant, de doorbloeding terug verbetert en de kloof kan genezen.

Behandeling van condylomata

Condylomen zijn wratachtige huidletsels, veroorzaakt door een virus (HPV of Human Papilloma Virus). Ze kunnen overal voorkomen maar vooral op de geslachtsorganen, en ook ter hoogte van de anale huid.  Er bestaan zalven om vooral de kleine condylomen rond de anus te behandelen. Condylomen kunnen eveneens heelkundig worden verwijderd of door gebruik te maken van elektrische verbrandig (fulgurisatie), laser of bevriezingstherapie.

Verwijdering van marisken (huidflapjes)

Marisken zijn zacht aanvoelende huidflapjes rond de anus. Vaak ontstaan ze na een zwangerschap of als gevolg van inwendige hemorroïden of aambeien. Marisken zijn volledig onschuldig en pijnloos. Maar ze kunnen de oorzaak zijn van het moeilijker proper houden van de aars als gevolg van de onregelmatigheid van de plooien. En dat kan dan irritatie of jeuk veroorzaken. Dat kan een reden zijn, naast het esthetisch aspect, om marisken te laten verwijderen.