Hartonderzoeken

Om hart- en vaatziekten vast te stellen of uit te sluiten, zijn er medische onderzoeken. Soms zijn er zelfs meerdere onderzoeken nodig voordat een goede diagnose wordt gesteld. Hieronder vind je een overzicht van de onderzoeken die we uitvoeren in het AZ Sint-Maria.

Welke onderzoeken voeren we zelf uit in het ziekenhuis

Echocardiogram

Bij een echocardiogram wordt door de cardioloog met behulp van geluidsgolven de werking van het hart en de hartkleppen onderzocht. Dit onderzoek is pijnloos en duurt 10 tot 20 minuten.

ECG of hartfilmpje

Het electrocardiogram (ECG) is een pijnloos onderzoek waarbij aanwijzingen kunnen worden gevonden voor hartritmestoornissen of problemen van de kransslagaders. Dit onderzoek duurt slechts enkele minuten.

Fietsergometrie of inspanningstest

Door op een hometrainer te fietsen terwijl er ECG's worden gemaakt, kunnen er aanwijzigingen gevonden worden voor hartritmestoornissen en problemen aan de kransslagaders. Dit onderzoek duurt - afhankelijk van uw conditie - zo'n 15 tot 20 minuten.

Holteronderzoek

Door middel van een draagbaar kastje met draadjes (aan klevers) die verbonden zijn op uw  lichaam, wordt gedurende 1 tot 3 dagen uw hartritme geregistreerd om ritmestoornissen op te sporen. Afgezien van douchen of zwemmen kan je jouw normale dagelijkse activiteiten uitvoeren.

24-uurs bloeddrukmeting

Door middel van een ambulante bloeddrukmeter wordt jouw bloeddruk gedurende 24 uren op verschillende momenten gemeten om zo een betrouwbare bepaling van uw bloeddruk te krijgen. 

Coronarografie

Voor een coronarografie word je voor 1 tot 2 nachten opgenomen in het ziekenhuis. Onder lokale verdoving wordt een slagader in de pols (in een klein aantal gevallen in de lies) aangeprikt en wordt er een dun slangetje naar het begin van de kransslagader gebracht. Door middel van een inspuiting met contrastmiddel kunnen eventuele vernauwingen in de kransslagaders in beeld worden gebracht.

CT-scan van het hart

Dit onderzoek is een alternatief voor de coronarografie waarbij door middel van een scan de kransslagaders in beeld worden gebracht. Het voordeel is dat je niet hoeft te worden opgenomen en dat het volstaat om een contrastvloeistof toe te dienen via een infuus in een gewone ader om de kransslagaders in beeld te brengen. Het nadeel is dat dit niet bij iedereen goed lukt. Indien er nadien toch afwijkingen worden gevonden, kan het zijn dat er alsnog een coronarografie moet worden uitgevoerd.

Nucleair onderzoek

Door het inspuiten van  radio-actieve geladen deeltjes en het maken van een scan, kan de werking van het hart in beeld worden gebracht en kunnen er aanwijzingen voor vernauwingen opgespoord worden.

MRI-scan

Door een MRI-scan kunnen er gegevens over de werking van het hart gevonden worden. Met dit onderzoek kunnen we onder meer afwijkingen aan de hartspier aan de hartspier opsporen.