02 363 12 11

Prostaatproblemen

Goedaardige vergroting van de prostaat:

De prostaat staat onder controle van het mannelijke hormoon testosteron dat geproduceerd wordt in de teelballen. Onder invloed van dit hormoon kan groei optreden. Deze leeftijdsgebonden toename van goedaardig prostaatweefsel wordt “benigne prostaathypertrofie” genoemd (= B.P.H.). Het nadeel van deze volumetoename is dat de plasbuis hierdoor kan worden dichtgedrukt, wat het plassen bemoeilijkt.

Een prostaatvergroting is goedaardig en heeft niets met prostaatkanker te maken. De meest voorkomende klachten zijn: frequent moeten plassen, urgente plasdrang, ’s nachts vaak moeten opstaan om te plassen, zwakke plasstraal,…

 De behandeling kan zowel medicamenteus als met een ingreep.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is na longkanker  één van de meest voorkomende kankers bij mannen. Prostaatkanker groeit meestal traag. Vroegtijdig gedetecteerde prostaatkanker – wanneer het nog beperkt is tot de prostaatklier zelf – heeft een grote kans op een volledige genezing.

Diagnose stelling:

  • Bloedonderzoek: De diagnose van prostaatkanker wordt vandaag vaak gesteld aan de hand van een  gestegen PSA of Prostataat Specifiek Antigen- waarde  in een bloedonderzoek. PSA is een eiwit dat geproduceerd wordt door prostaatcellen.
  • Rectaal onderzoek: Hierbij voelt de uroloog via de anus aan de prostaat. Op die manier kan een verharde knobbel op de prostaat gevoeld worden. Vaak zal de uroloog ook een bijkomende echografie van de prostaat uitvoeren om te kijken of er verdachte zones zijn.
  • Bijkomende onderzoeken indien nodig: een MRI- onderzoek van de prostaat of een biopsie van de prostaat

Prostaatinfectie

Bij een prostatitis of ontsteking van de prostaat is het klierweefsel in de prostaat geïnfecteerd. De ontsteking kan acuut op chronisch zijn en wordt meestal veroorzaakt door een blaasontsteking. De symptomen hangen af van de aard van de ontsteking. Sommige mannen ondervinden nauwelijks hinder, terwijl andere hevige pijnklachten ervaren. Ook koorts, abnormale plasdrang en irritatie bij het plassen zijn symptomen. De behandeling is meestal medicamenteus.