02 363 12 11

Diabetes screening

Van alle personen met diabetes ontwikkelt 25% ooit voetproblemen. Diabetespatiënten hebben vaak een verminderd gevoel in hun voeten, waardoor ze een wondje soms niet voelen. Bovendien zijn hun benen en voeten in sommige gevallen minder goed doorbloed. Een wondje zal daardoor minder snel herstellen. Op die manier kan een klein probleem uitgroeien tot een ernstige infectie, zonder dat de patiënt het zelf in de gaten heeft. Daardoor moeten diabetespatiënten hun voeten op voorschrift van de arts regelmatig laten controleren door de podoloog. Die kan risico’s opsporen, advies geven en indien nodig een behandeling uitvoeren om erger te voorkomen.

Diabetische voet

De diabetische voet is een verzamelnaam voor verschillende voetproblemen:

  • droge voeten of kloofjes
  • minder gevoel, tintelingen of pijn
  • vaak koude voeten
  • verkleuringen aan tenen of voeten
  • wonden en zweren (ulcera)
  • charcotvoet: een voet- en gewrichtsmisvorming door gedeeltelijke gevoelsloosheid van de voet

Vaak komt een combinatie oorzaken en klachten voor. Kort samengevat kunnen drie complicaties van diabetes een verhoogd risico op een wond geven: minder gevoel door zenuwbeschadiging (diabetische neuropathie), een verminderde doorbloeding van de voet en stijve gewrichten/eeltvorming.

Neuropathie

Diabetes kan de zenuwen beschadigen. Hierdoor kunnen de gevoelszenuwen in de voet zijn aangetast. Daardoor voel je geen of minder pijn. Het gevaar is dat de huid beschadigd kan raken en er een wond(je) ontstaat zonder dat je het voelt. Met het risico dat de wond (ongemerkt) groter wordt.

Angiopathie

Verminderde doorbloeding door vaatproblemen (angiopathie) Een andere complicatie bij diabetes is een verminderde doorbloeding. Door een slechte doorbloeding van de voet kan de huid dun worden. Dit kan pijnklachten in en vooral onder de voet geven. Een dunne huid kan sneller beschadigd raken. Er ontstaat een wond(je). Een slechte doorbloeding zorgt er bovendien voor dat wonden slechter dichtgaan. En ze kunnen sneller ontstoken raken. Dit vergroot het risico op amputatie.

Limited joint mobility

Stijfheid/eeltvorming (limited joint mobility: verminderde beweeglijkheid of stijve gewrichten) Een minder bekende complicatie van diabetes is dat gewrichten stijf kunnen worden. Dit komt vooral voor bij mensen die hoge of sterk wisselende bloedglucosewaarden hebben. Door de stijfheid loop je niet meer soepel en worden sommige plaatsen onder de voet meer belast. Het gevolg is eeltvorming.

Datum laatste aanpassing: 01.03.2021 - Communicatiedienst i.s.m. manager ambulante zorg & podologe Kim De Wever