02 363 12 11

Fluorescentie angiografie

Fluorescentieangiografie is een onderzoek waarbij er foto’s van het netvlies worden genomen met een digitale camera. Op deze manier kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord. Hiervoor wordt een kleurstof  in de ader gespoten. Zo worden de bloedvaten van het netvlies aangekleurd. Eventuele afwijkingen ter hoogte van het netvlies en de onderlagen van het netvlies kunnen zo goed in beeld worden gebracht.

Waarom foto's nemen?

Aan de hand van de ingespoten kleurstof, kan een   beter inzicht bekomen worden in de toestand van de bloedvaten binnenin uw oog, (zoals lekkage, opvallend tekort aan bloedvaten, groei van nieuwe bloedvaten onder, in of boven het netvlies). Die toestand van de bloedvaten kan dan zelf iets leren over de eventuele ziekte van uw oog en laat ook toe van de evolutie fotografisch vast te leggen.

Het onderzoek

Het onderzoek neemt ongeveer 1/2 uur in beslag: Vooraf mag u normaal eten. U hoeft dus niet nuchter te zijn In de wachtkamer worden van te voren de pupillen van uw ogen wijd gedruppeld. In de fotokamer wordt fluoresceine in een bloedvat van de arm gespoten (zoals bij bloed nemen, er wordt dus niet in het oog zelf ingespoten !).

Fluoresceine is een gele vloeistof die als enige bijwerking heeft dat het soms wat misselijkheid opwekt die echter snel weer verdwijnt.  Tijdens het fotograferen zult u mogelijks wat last ondervinden van het felle flashlicht. Het oog past zich echter snel aan deze lichtintensiteit en wordt er zeker niet door beschadigd.

Na het fotograferen ziet u enige tijd minder goed door de flitsverblinding en de wijde pupillen. Komt u daardoor niet alleen, maar laat u begeleiden, zodat u zelf niet met de auto moet rijden. Na het onderzoek zal uw huid ook gelig gekleurd zijn, en dit gedurende 1 dag. Die kleurstof zal het lichaam verlaten via de urine, die aldus een gelige kleur krijgt.

fluo 1  fluo 2

Datum laatste aanpassing: 12.02.2021 - Communicatiedienst i.s.m. Medisch diensthoofd Oogheelkunde