02 363 12 11

Vermijd straling

Tijdens je zwangerschap probeer je ioniserende straling best zo veel mogelijk te vermijden. Breng daarom altijd je dokter of verpleegkundige op de hoogte van je (mogelijke) zwangerschap. (bron: Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle)

Bij sommige medische onderzoeken zoals radiografieën en CT-scans wordt straling gebruikt. Dokters wegen de voordelen van zulke onderzoeken altijd af tegen de mogelijke gevolgen van de straling, zeker bij baby’s en kinderen. Die doelgroep is veel gevoeliger voor de gevolgen van straling dan volwassenen. Maar hoe zit het met de risico’s van straling voor ongeboren baby’s wanneer een zwangere vrouw een radiologisch onderzoek laat uitvoeren?

zwanger en stralingSpreek voor je baby

Blootstelling aan straling heeft niet automatisch schadelijke gevolgen. Het risico op schadelijke gevolgen voor een ongeboren kind is echter hoger dan voor een volwassene omdat het organisme volop in ontwikkeling is. Daarom is het belangrijk om elke vorm van ioniserende straling tijdens de zwangerschap te vermijden of, indien een onderzoek medisch noodzakelijk is, de hoeveelheid straling tot een minimum te beperken .

Ben je zwanger of zou je zwanger kunnen zijn?

Vertel dat dan spontaan aan de dokter of verpleegkundige vóór je een medisch onderzoek ondergaat waarbij gebruik gemaakt wordt van straling, ook als je niet zeker bent dat je zwanger bent. De dokter treft vervolgens de nodige voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld door het onderzoek uit te stellen of door een ander onderzoek te vervangen.

Ben je zwanger en heb je een radiologisch onderzoek laten uitvoeren?

Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan je dokter of gynaecoloog zodat een risico-inschatting kan worden gemaakt voor je baby.

Meer info