Wanneer moet u naar de verloskamer komen?
Wat moet u meebrengen?
Voor de administratie
Voor je medisch dossier
Voor jezelf
Voor de baby
Breng geen juwelen of kostbare voorwerpen mee naar het ziekenhuis. Neem ook niet meer geld mee dan nodig (bijv. enkel voor het voorschot en voor eventuele kleine persoonlijke uitgaven). Bij verlies of diefstal is het ziekenhuis hiervoor niet verantwoordelijk. Je kan je geldbeugel en andere persoonlijke kostbaarheden opbergen in de kluis welke zich bevindt in de kleedkast. Je kan deze zaken ook in bewaring geven aan het onthaal.
Pijn en pijnstilling
Nu u zwanger bent, gaat u zich misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als ik er niet tegen kan? Kan ik dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. En de ene vrouw kan gemakkelijker met de pijn omgaan dan de ander. Hoeveel pijn u zult hebben, kan dus niemand voorspellen. Maar maak u vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten, met en zonder medicijnen.
Epidurale verdoving of ruggenprik: Een ruggenprik is een injectie in uw onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen. Bij deze pijnbehandeling hebt u geen pijn meer in uw onderlichaam. De anesthesist, die steeds bereikbaar is, brengt onder plaatselijke verdoving onder in uw rug een naald aan. Daarbij moet u uw rug bol maken en stil blijven zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in uw rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijgt u tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten na de plaatsing voelt u geen pijn meer.
Skin-to-skin
De baby wordt direct na de geboorte op uw blote buik gelegd en toegedekt met warme doeken en een mutsje om temperatuursverlies te voorkomen. Het huidcontact bevordert de moeder-kindbinding, melkproductie, ademhaling, hartslag en emotionele ontwikkeling van de baby. Wanneer de baby met een keizersnede geboren wordt, proberen we dit ook te doen als de baby zijn toestand dit toelaat. Anders krijgt de partner de gelegenheid om skin-to-skin te liggen met het kindje.
Eerste borstvoeding
De meeste baby's huilen maar kort en zijn juist in de eerste twee uur na de geboorte zeer alert. Als de baby op de buik van zijn moeder ligt, wordt hij snel rustig. We proberen de moeder en de baby ongestoord minimum het eerste uur huidcontact te laten hebben en de eerste borstvoeding te laten plaatsvinden. Alleen noodzakelijke zorg voor de moeder of de baby kan een reden zijn om dit ritueel te verstoren. De gezondheid van de moeder en de pasgeboren baby staan natuurlijk altijd voorop.
Neonatologie
De geboorte van een baby geeft het leven een heel andere wending. Af en toe is het nodig dat een baby extra zorg nodig heeft na de geboorte en wordt deze opgenomen op de afdeling neonatologie (prematurenafdeling), wat soms veel onzekerheden en vooral veel vragen met zich meebrengt. We proberen steeds om mama en baby samen te houden.
Onderzoek door de kinderarts
Als alles normaal verloopt, komt binnen 24 uur na de geboorte de kinderarts bij u op de kamer langs om het eerste onderzoek bij jullie baby uit te voeren. In sommige situaties is de kinderarts ook aanwezig tijdens de geboorte. Op de dag dat jullie naar huis gaan, komt de kinderarts opnieuw langs om een ontslagonderzoek te doen.