02 363 12 11

Endocrinologie en diabetologie

Endocrinologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het onderzoek, de diagnose en behandeling van schildklierziekten, hypofyseaandoeningen, bijnierziekten, osteoporose en stofwisselingsziekten zoals diabetes.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de aangemaakte insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Deze situatie noemen we diabetes mellitus of suikerziekte. In multidisciplinair verband wordt de zorg voor diabetespatiënten gedaan door endocrinoloog, educator, diëtiste en podoloog. Elke afspraak op de dienst houdt in dat de diabetespatiënt gezien wordt door de educator en vervolgens door de endocrinoloog. Er is daarnaast een hechte samenwerking met o.a. oogarts, vaatchirurg en andere disciplines zoals een zelfstandig podologe.

De dienst endocrinologie heeft ook een intensieve samenwerking met de afdeling heelkunde met betrekking tot de begeleiding van patiënten met morbide obesitas die in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie. Deze categorie wordt vooraf gescreend op diabetes, hypothyreoïdie en het syndroom van Cushing. Postoperatief worden de patiënten begeleid om vitamine- en ijzer deficiënties te voorkomen.

Contacteer ons

Klik rechts op één van onze artsen voor

  • een overzicht van de consultatiemogelijkheden
  • een concrete afspraak
  • alle contactgegevens
  • bijkomende informatiePublicatie

diagnostico-diabetes_0

“Diabetes en overgewicht gaan hand in hand” - Dossier Chronisch ziek - bijlage aan de Standaard 23.03.2019
Meer toelichting door dr. Susanne Knape en dr. Bert-Jan Looij van het AZ Sint-Maria in Halle.