02 363 12 11

Wat doen we?

Hartziekten zijn in de westerse wereld nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak onder de volwassen bevolking. De cardiologie is het medische specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van de verschillende ziekten van het hart. Op deze pagina vindt u toelichting bij de verschillende onderzoeken en behandelingen waarvoor u bij ons terrecht kunt.

Wat zijn de meest voorkomende aandoeningen of klachten aan het hart?

 • Hypertensie of hoge bloeddruk: over het algemeen geeft een hoge bloeddruk zelf weinig klachten maar zonder behandeling kan er schade ontstaan aan meerdere organen zoals o.a. het hart, de hersenen en de nieren.
 • Hartfalen: hierdoor kan het hart door meerdere mogelijke oorzaken zijn werk onvoldoende aan waardoor klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en het vasthouden van vocht ontstaan.
 • Vernauwingen van de kransslagaders: hierdoor komt er te weinig zuurstof bij de hartspier waardoor klachten zoals pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning ontstaan. Bij een volledige afsluiting van de kransslagader onstaat er een hartinfarct.
 • Hartklep- problemen: door lekkage of juist vernauwing van een hartklep ontstaan er klachten van hartfalen.
 • Hartritmestoornissen: hierdoor kunnen hartkloppingen, klachten van hartfalen, flauwvallen of zelf plots overlijden optreden.


Welke onderzoeken voeren wij zelf uit in ons ziekenhuis?

 • Echocardiogram: hierbij wordt door de cardioloog met behulp van geluidsgolven de werking van het hart en de hartkleppen onderzocht. Dit onderzoek is pijnloos en duurt 10 tot 20 minuten.
 • Ekg of hartfilmpje: dit is een pijnloos onderzoek waarbij aanwijzigingen kunnen worden gevonden voor hartritmestoornissen of problemen van de kransslagaders. Dit onderzoek duurt slechts enkele minuten.
 • Fiets- ergometrie of inspanningstest: door op ene hometrainer te fietsen terwijl er ekg's worden gemaakt, kunnen er aanwijzigingen gevonden worden voor hartritmestoornissen en problemen aan de kransslagaders. Dit onderzoek duurt, afhankelijk van uw conditie ongeveer 15 tot 20 minuten.
 • Holter- onderzoek: door middel van een draagbaar kastje met draadjes aan klevers die verbonden zijn op uw  lichaam, wordt gedurende 1 tot 3 dagen uw hartritme geregistreerd om ritmestoornissen op te sporen. Afgezien van douchen of zwemmen kan u uw normale dagelijkse activiteiten uitvoeren.
 • 24- uurs bloeddrukmeting: door middel van een ambulante bloeddrukmeter wordt uw bloeddruk gedurende 24 uur op verschillende momenten gemeten om zo een betrouwbare bepaling wan u bloeddruk te krijgen.  
 • Coronarografie: voor dit onderzoek wordt u voor 1 tot 2 nachten opgenomen in het ziekenhuis. onder lokale verdoving wordt een slagader in de pols ( in een klein aantal gevallen in de lies) aangeprikt en wordt er een dun slangetje naar het begin van de kransslagader gebracht. Door middel van een inspuiting met contrastmiddelkunnen eventuele vernauwingen in de kransslagaders in beeld worden gebracht.
 • CT scan van het hart: dit onderzoek is een alternatief voor de coronarografie waarmee door middel van een scan de kransslagaders in beeld worden gebracht. Het voordeel is dat u niet hoeft te worden opgenomen en dat het volstaat om een contrastvloeistof toe te dienen via een infuus in een gewone ader om de kransslagaders in beeld te brengen. Het nadeel is dat dit niet bij iedereen goed lukt en dat indien er afwijkingen gevonden worden, een coronarografie alsnog nodig is.
 • Nucleair onderzoek: door middel van het inspuiten van  radio- actieve geladen deeltjes en het maken van een scan achteraf, kan de werking van het hart in beeld worden gebracht en kunnen er aanwijzigingen voor vernauwingen opgespoord worden.
 • MRI scan: ook door dit onderzoek kunner er gegevens over de werking van het hart gevonden worden, met name wordt hiervan gebruik gemaakt voor het opsporen van afwijkingen aan de hartspier. 

Datum laatste aanpassing: 12.02.2021 - Communicatiedienst i.s.m. Team Cardiocenter AZ Sint-Maria