02 363 12 11

Conservatieve behandelopties

Conservatieve behandelopties kunnen een vermageringsdieet, bewegingsprogramma of psychologische ondersteuning zijn, of een combinatie van deze behandelingen.

Bij elke conservatieve behandeling wordt u begeleid door deskundigen.

Bij kinderen jonger dan 18 jaar wordt enkel conservatieve behandelingen opgestart. Deze patiënten worden in eerste instantie doorverwezen via een pediater naar de pediatrische diëtiste voor opstart van een aangepast dieet met gezonde voeding.

Vermageringsdieet, onder begeleiding van een diëtiste

Een gezond eetpatroon wordt tijdens een eerste consultatie met u besproken. Hierna volgen controleconsultaties waar resultaten kunnen besproken worden, vragen beantwoorden, samen verpakkingen correct leren analyseren, …

Bewegingsprogramma OBESILESS

Naast dieetbegeleiding en psychologische ondersteuning, is fysieke training een cruciaal element in de behandeling van obesitas. Om u hierin te ondersteunen bieden we een bewegingsprogramma OBESILESS aan onder leiding van onze kinesitherapeuten. Hierin wordt u zowel individueel begeleid in dit oefenprogramma alsook ondersteund in het uitbouwen van een actievere levensstijl.

2 maal per week, gedurende 90 minuten wordt hiervoor een sessie met een groep lotgenoten georganiseerd die zowel zal bestaan uit cardiotraining, krachttraining en matoefeningen. Deze oefeningen zullen we starten aan een lage intensiteit maar zullen we gradueel gaan opbouwen. Hierdoor zal u na enkele sessies reeds een verschil in uw conditie en kracht opmerken.

Uiteraard worden deze steeds aan uw niveau aangepast en wordt er rekening gehouden met eventuele lichamelijk klachten die u heeft en uw medische voorgeschiedenis. Om deze goed in te schatten gaat u 2 weken voor de aanvang van de kinesitherapie langs bij een arts van de fysische geneeskunde. Zij bekijken samen met de testen op dienst cardiologie op welke manier we u het beste kunnen laten trainen.

Praktische informatie:

Wanneer: 2 maal per week traint u gedurende 90 minuten.

Duur bewegingsprogramma: 30 weken

Wanneer starten: Indien u een chirurgische ingreep onderging kan u na 4 weken op consultatie bij de artsen van de dienst fysiotherapie. Starten met de kinesitherapie kan 6 weken na de ingreep.

Afspraak: maken van een afspraak voor de consultatie bij de arts van fysische geneeskunde alsook voor dienst kinesitherapie kan op het nummer: 02 363 64 30 of door langs te komen op dienst fysiotherapie.

Waar: Dienst fysiotherapie bevindt zich in Blok D (2e verdieping)

Kostprijs: uw ziekenfonds komt voor een zeer groot stuk tussen in deze kosten. U betaalt zelf enkel het remgeld (ongeveer 6 euro per sessie).

• Praktisch: Neem sportieve kledij mee. U kan uw spullen veilig opbergen in lockers.

Leest u deze info graag nog eens na, dan kan u via deze link de brochure vinden.

Psychologische ondersteuning

De psycholoog heeft als doel om patiënten te begeleiden en ondersteunen doorheen hun traject.

Bij de eerste kennismaking gebeurt er een screening. Tijdens dit gesprek wordt achterhaald welke risicofactoren de verandering naar een gezondere levensstijl mogelijk kunnen belemmeren. Verder wordt ook ingeschat welke gevolgen op psychologisch vlak een eventuele operatie met zich kunnen meebrengen.

Naast de mogelijkheid tot individuele psychologische begeleiding, worden er door het multidisciplinair team ook een aantal groepssessies aangeboden.

Door met lotgenoten in contact te komen zie je welke uitdagingen anderen tegenkomen doorheen hun proces en kan er samen nagedacht worden op welke manier we deze uitdagingen het best kunnen aanpakken. Hierbij nemen we gericht uw eet-, leef- en denkgewoontes onder de loep.

Het team begeleidt patiënten binnen een niet-operatief behandeltraject maar biedt ook begeleiding aan voor en na een eventuele chirurgische ingreep.