02 363 12 11

Optimale zorg bij opname in het ziekenhuis (voor de operatie)

In principe zal u worden opgenomen op de dag van de operatie. Dit is mogelijk omdat alles zoveel mogelijk vooraf goed geregeld wordt.

Darmvoorbereiding

Het totaal reinigen van de darm voor een dikkedarmoperatie werd vroeger vaak gedaan maar heeft veel nadelen. Het is niet alleen heel onprettig voor u als patiënt, maar het geeft ook een grote kans op uitdroging en een slechtere algemene conditie voor de operatie. Dit is natuurlijk ongunstig voor het herstel na de operatie. Bovendien zijn er geen bewezen voordelen van eventuele darmvoorbereiding. Zodoende wordt bij het ERAS programma voor een dikkedarmoperatie geen totale darmvoorbereiding meer toegepast.


Wanneer u aan de rechterzijde van de dikke darm wordt geopereerd, krijgt u geen enkele voorbereiding. Wordt u aan de linkerzijde van de dikke darm geopereerd, dan krijgt u de ochtend van de operatie een kleine fleet/klysma om enkel het laatste stukje van de darm te reinigen.

Voeding

Klassiek werd geadviseerd vanaf middernacht volstrekt nuchter te blijven voor een heelkundige ingreep. Intussen is aangetoond dat dit meer mogelijke nadelen dan voordelen heeft. Daarom gelden volgende afspraken:


• Vaste voeding mag ingenomen worden tot 6h voor de ingreep,

• Helder vloeibare dranken (water, zwarte koffie, thee, fruitsap zonder pulp,
evt. koolhydraatrijke dranken) mogen ingenomen worden tot 4h voor de
ingreep.


De timing en planning van de ingreep zijn bepalend. Zodoende zal uw chirurg concreet met u afspreken tot hoe laat u mag eten en drinken.

Slaap- en kalmeringstabletten

Slaap- en kalmeringstabletten worden niet meer standaard gegeven voor een operatie. De kans dat u na de operatie nog suf bent van zulke tabletten is namelijk erg groot als u niet gewend bent deze te nemen. Bij sufheid is het moeilijk om na de operatie het herstel in gang te zetten met drinken, eten en bewegen.

Bent u erg nerveus voor de operatie, overleg dan met de anesthesist of het toch mogelijk zou zijn een kalmeringstabletje voor te schrijven.