02 363 12 11

Sacrococcygeale cyste- pilonidale cyste

Wat is een sacrococcygeale of pilonidale cyste?

Een sacrococcygeale of pilonidale cyste is een chronische infectie van de huid en de diepe lagen onder de huid ter hoogte van het staartbeen. De infectie is een reactie op haartjes die in de huid zijn gedrongen, vooral tussen de bilnaad. De aandoening komt frequenter voor bij mannen en treedt meestal op tussen de puberteit en de leeftijd van 40 jaar. Voorbeschikkend zijn zwaarlijvigheid, zittend beroep of hobby, en een uitgesproken lichaamsbeharing (dikke stijve haren).

pilonidale cyste

Figuur 1: Een sacrococcygeale of pilonidale cyste is een chronische huidinfectie in de bilnaad.

Welke zijn de symptomen?

Een sacrococcygeale cyste kan zich op verschillende manieren presenteren. Het kan gaan om een kleine zwelling in de bilspleet die gaat ontsteken en pijnlijk is. Dit kan evolueren naar een echt abces, t.t.z. een met etter gevulde collectie die gepaard gaat met pijn, zwelling, roodheid en warmte. Bij ernstige infecties kan er zelfs sprake zijn van koorts en algemeen onwelzijn. Soms kan er een verbinding ontstaan tussen de cyste en de huid. Dan spreekt men van een sinus, langs waar soms wat slecht riekend etterig of bloederig vocht naar buiten komt.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van het ziektebeeld, maar is in principe steeds chirurgisch. Een abces wordt best onder narcose ingesneden en gedraineerd, zodat de etter kan verwijderd worden en de ontsteking kan wegtrekken. Nadien is echter de cyste, die het abces heeft veroorzaakt, nog steeds aanwezig. Om recidief te vermijden, wordt deze best in tweede tijd nog in zijn geheel te worden verwijderd. Een sacrococcygeale cyste wordt ruim uitgesneden. Dit geeft meestal een belangrijk weefseldefect, afhankelijk van de uitgebreidheid van de cyste. Er bestaan verschillende theoretische methoden om dit defect te proberen sluiten. In realiteit vallen deze wonden helaas meestal terug open. Ze liggen immers op een vervelende plaats met spanning op de huid en risico op surinfectie (nabijheid van de aars – zweten). Daarom worden deze wonden best opengelaten. Met dagelijkse wondzorg (zie hieronder) kunnen ze dan met gezond weefsel opgroeien. Dit vraagt wel enige tijd: afhankelijk van de uitgebreidheid kan dit weken tot maanden duren. Ondanks prima verzorging, kan een sacrococcygeale cyste soms recidiveren.

sacroco cyste

Figuur 2: Een sacrococcygeale cyste dient volledig te worden verwijderd. De uitgebreidheid van de cyste bepaalt de grootte van de achterblijvende wonde.

Welke is de nazorg na heelkundig verwijderen van de cyste?

Na de ingreep wordt de wonde meestal open gelaten. Verzorging met speciale zalven (Isobetadine® of Flaminal®) en verband (voor opname van het wondvocht) is noodzakelijk, zodat de wonde van op de bodem kan opgroeien en spontaan zal sluiten. Hiervoor wordt steeds thuisverpleging voorgeschreven. U zal regelmatig teruggezien worden op consultatie om de evolutie op te volgen. Indien de wonde uitzonderlijk toch chirurgisch gesloten kan worden, wordt een klassieke wondverzorging uitgevoerd zonder wiekverband. Eventueel wordt wel een wonddrain nagelaten voor een paar dagen. Hiervoor dient U niet langer in het ziekenhuis te worden opgenomen. Via de consultatie zal deze worden verwijderd.

Na heling van de wonde wordt de regio best haarvrij gehouden door middel van scheren of crème om de 2 tot 3 weken tot de leeftijd van 30-40 jaar. Ook kan soms laserontharing geadviseerd worden. Vanaf de leeftijd van 30 jaar worden de haarpijlen dunner en zachter, en wordt de glooiing aan de bilnaad minder diep. Daardoor ziet men op latere leeftijd slechts zelden deze problematiek.

Vragen?

Heeft U nog vragen, stel ze gerust aan uw behandeld arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen voor de ingreep neemt u best contact op met de behandeld arts.

Klik hier voor het raadplegen van de folders m.b.t. Algemene en Abdominale heelkunde