02 363 12 11

Aambeien - Longo procedure

Wat zijn aambeien of speen? 

Iedereen heeft hemorroïdaal weefsel! Het maakt deel uit van de normale anatomie. Ze helpen de sluitspieren om de aars lucht- en waterdicht afsluiten. Als dit weefsel toeneemt of opzwelt geeft dit klachten en spreekt met over hemorroïden of speen. Het hemorroïdale weefsel ligt binnen het anale kanaal (aars) en de peri-anale regio en bestaat uit bloedvaten, bindweefsel en een kleine hoeveelheid spierweefsel.

Er bestaan zowel  inwendige als uitwendige hemorroïden. Inwendige hemorroïden worden volledig overdekt door slijmvlies en zijn niet gevoelig voor aanraking, pijn, uitrekking of temperatuur. Het zijn kussentjes die bestaan uit een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes. Wanneer deze hemorroïden opzwellen, zoals spataders maar dan op een meer vervelende plaats, is dat hinderlijk als je naar het toilet gaat. Ze kunnen dan klachten geven van een drukkend gevoel, pijn,  bloed- of slijmverlies (soiling).

Het is een zeer frequente aandoening welke even vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomt.

Factoren die aambeien kunnen uitlokken

- constipatie of frequente diarree
- zwangerschap en bevalling
- erfelijkheid

Endo-anale behandeling of Longo hemorroidopexie

Bij deze techniek worden de hemorroïden niet weggesneden maar de anatomie wordt hersteld.

Deze ingreep wordt uitgevoerd aan de binnenzijde van de anus waarbij er met een hiertoe ontwikkeld nietjesapparaat een reepje slijmvlies boven de vaatkussentjes circulair wordt weggenomen. De beide uiteinden worden in eenzelfde tijd aan elkaar geniet. De vaatkussentjes worden als het ware gelift.

Het voordeel is dat de bloedvoorziening naar zowel de inwendige als de uitwendige aambeien wordt verminderd zodat deze platvallen. Deze ingreep wordt als veel minder pijnlijk ervaren dan de vroegere ingreep waarbij de aambeien volledig werden weggesneden. Deze ingreep wordt, als u algemene toestand het toelaat, meestal gepland in het dagziekenhuis en kan zowel onder gehele of plaatselijke (ruggenprik) verdoving plaatsvinden. U kan dit bepalen samen met uw chirurg en anesthesist. Preoperatieve onderzoeken zoals een bloedafname, een electrocardiogram (hartfilmpje) en zo nodig een radiografie van de longen, worden voordien door uw huisarts of op de preoperatieve raadpleging van de anesthesist verricht.

Verloop van de hospitalisatie

Op het afgesproken uur dient u zich nuchter (hier mee wordt bedoeld niet eten en niet drinken vanaf middernacht) aan te melden aan de balie van het dagziekenhuis. Als u u thuis nog geen lavement heeft toegediend zal de verpleegkundige dit doen bij de opname waarna u naar het operatiekwartier wordt overgebracht. Na het plaatsen van het infuus krijgt u de algemene verdoving toegediend of wordt de ruggenprik geplaatst.

Tijdens de ingreep worden de vaatkussentjes met behulp van kleine nietjes circulair op hun oorspronkelijke plaats vastgezet. De wonde zit dus volledig in de aars. Soms wordt deze techniek gecombineerd met het verwijderen van mariskes, dit zijn kleine huidflapjes, overblijfsels van vroegere aambeien, aan de buitenkant van de aars. Dit werd op voorhand met uw chirurg besproken. Na de ingreep wordt u overgebracht naar de ontwaakzaal om goed wakker te worden van de anesthesie en voor toediening van de nodige pijnstilling. Wanneer al uw functies stabiel zijn en de pijn goed onder controle is wordt u weer terug gebracht naar het dagziekenhuis. Daar komt de verpleging regelmatig bij u langs, pijnstilling wordt toegediend in functie van uw noden. Uw chirurg zal langskomen voor het ontslag.

Verzorging na uw ontslag

De nazorg bestaat uit vezelrijke voeding, voldoende drinken en indien nodig inname van stoelgangverzachters (Macrogol®, Movicol®, Forlax®, ..) Pijnstilling wordt voorgeschreven en bestaat uit Paracetamol 3x1g, NSAID’s ( bijv Ibuprofen®, Diclofenac®) gedurende de eerste 5 à 7 dagen. Zitbadjes met lauw warm water kunnen eveneens de pijn verlichten na de ingreep. Indien er bij u mariskes werden weggenomen en er dus kleine wondjes aan de buitenzijde van de aars aanwezig zijn mag u 1 eetlepel ontsmettingsvloeistof (bijv Isobetadine®, Hibidil®, Neosabinyl®, ..) aan het water toevoegen en dit 2 maal per dag en na de ontlasting.

Bij de stoelgang kan soms nog een beetje bloed en slijmverlies optreden na de ingreep, daar moet u zich niet ongerust over maken. Zwaar fysieke activiteit en sporten wordt gedurende de eerste 2 weken afgeraden. De meeste patiënten kunnen na 2 weken hun professionele activiteit weer hernemen. 

Een controle raadpleging wordt voorzien 7-14 dagen postoperatief en 6 weken postoperatief.


Klik hier voor het raadplegen van de folders m.b.t. Algemene en Abdominale heelkunde