02 363 12 11

Zon verstandig. En laat je huid tijdig screenen!

2 augustus 2022

zonnebaden-sergio-souza2Het aantal gevallen van huidkanker blijft stijgen in ons land. Vandaag wordt 1 op de 5 Belgen voor zijn 75ste geconfronteerd met huidkanker. Wees dus voorzichtig als je in de zon vertoeft. “Want te veel zon is niet goed voor de huid. Die verbrandt en veroudert sneller maar de zon werkt ook huidkanker in de hand”, waarschuwt dr. Jan Gutermuth, medisch diensthoofd Dermatologie bij het AZ Sint-Maria in Halle.

dr. Gutermuth

                                              

Zowel in AZ Sint-Maria Halle als in het UZ Brussel ontvangt diensthoofd dermatologie dr. Jan Gutermuth patiënten die zich laten screenen op huidkanker. De dermatoloog, die eerder aan het Amerikaanse National Cancer Institute NIH ter zake research deed naar immuuntherapie en in München een grootschalig onderzoek leidde naar de invloed van milieufactoren op de immunologie, kent als geen ander de risico’s van te veel blootstelling aan de zon en het belang van preventie.

Enkele cijfers

Volgens de Stichting tegen Kanker is melanoom de 6e meest voorkomende kankersoort in België. In 2019 kregen 3.726 mensen het verdict: maligne melanoom (2070 vrouwen en 1656 mannen). Dat is 5% van het totale aantal mensen dat in hetzelfde jaar te horen kreeg kanker te hebben. Gemiddeld genomen – en uiteraard afhankelijk van het stadium waarin de huidkanker wordt ontdekt – kan echter tot 95% van de gevallen worden genezen. “Vroegtijdige opsporing via screening is daarom, naast preventie, eveneens van levensbelang”, stelt dr. Gutermuth.

Informatie en screening

melanoomscreeningVooral op jongere leeftijd is preventie een must. “Als de huid van jonge kinderen verbrandt, lopen ze voor de rest van hun leven een verhoogd risico op huidkanker. De huid bedekken (door een T-shirt en een petje te dragen bijvoorbeeld) en goed insmeren is dus de boodschap”, benadrukt de dermatoloog.

Maar ook volwassenen moeten volgens hem blijvend geïnformeerd worden over hoe ze verstandig kunnen omgaan met de zon. “Samen met een preventieve screening is duidelijke informatie de enige manier om huidkanker te voorkomen. Tijdens zo’n screening wordt de patiënt van kop tot teen onderzocht. Elk mogelijk verdacht letsel wordt dermatoscopisch uitvergroot en bekeken. Daardoor kunnen we met 95% sensitiviteit huidkankers opsporen”, aldus nog de dermatoloog. Verdachte pigmentvlekken worden chirurgisch verwijderd en bij het minste vermoeden van huidkanker nemen we een biopt.

Zwarte en witte huidkanker

6 melanoomGevraagd naar de verschillende vormen van huidkanker haalt dr. Gutermuth de drie meest voorkomende carcinomen aan. Het melanoom is de meest gekende (én tegelijkertijd gevaarlijkste) vorm van huidkanker. “Letterlijk vertaald betekent het ‘zwart gezwel’. Vandaar ook de bijnaam ‘zwarte huidkanker’. Zo’n melanoom kan ontstaan uit een vooraf bestaande (donkere) moedervlek of kan zich aandienen als een nieuw huidletsel. De tumor onderscheidt zich door een snellere groei en een groter risico op uitzaaiingen naar de lymfeklieren en organen”.

Als meest voorkomende vorm van huidkanker verwijst Gutermuth naar het basaalcelcarcinoom dat meestal ontstaat op plaatsen waar de huid fel blootgesteld is aan de zon. Een basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait vrijwel nooit uit.

Tot slot vermeldt hij nog het spinocellulair carcinoom dat meestal als een witte of een lichter gekleurde vlek ontstaat. “Deze ‘witte huidkanker’ eveneens plaveiselcelcarcinoom genoemd - zien we doorgaans ook op plaatsen die veel blootgesteld worden aan de zon. Maar dít carcinoom kan - sporadisch - wel uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Door de mogelijkheden in Halle en onze samenwerking met UZ Brussel kunnen we al deze (én vele andere) vormen van huidkanker optimaal behandelen. Niet alleen via chirurgie, ook via immuuntherapie of radiotherapie. Alles hangt uiteraard af van de aard van de huidkanker en van het stadium waarin hij wordt ontdekt”, aldus nog dr. Gutermuth.

Alle huidtypes en ook steeds meer jongvolwassenen lopen risico

Huidtumoren komen volgens het diensthoofd dermatologie niet alleen voor bij de typische risicopatiënten met een bleke huid, sproetjes, blond haar en groene of blauwe ogen. “Ook donkere huidtypes die te veel zijn blootgesteld aan de zon kunnen tumoren ontwikkelen. Dit komt minder frequent voor, maar de gevallen die zich aandienen zijn des te agressiever”, waarschuwt dr. Gutermuth

Hoewel de gemiddelde leeftijd van huidkankerpatiënten eerder boven de 60 ligt en huidtumoren zelden bij kinderen opduiken, maant dr. Gutermuth toch aan tot grote voorzichtigheid. Door ons veranderende vrijetijdsgedrag zien we steeds meer problemen optreden bij jongvolwassenen. Vandaar het grote en blijvende belang van doelgerichte informatie en screening!”, besluit de dermatoloog.

Meer info

Terug naar overzicht

Datum laatste aanpassing: 03.08.2022 - Communicatiedienst i.s.m. An Verplancke