Het team ziekenhuishygiëne bestaat uit een geneesheer ziekenhuishygiënist en een verpleegkundig ziekenhuishygiënist. Samen met het Comité voor ziekenhuishygiëne en de referentieverpleegkundigen ziekenhuishygiëne is preventie en beheersing van infecties ons doel.
Met de toenemende antibioticaresistentie van verschillende bacteriën wordt het belang van hygiëne steeds duidelijker en dwingender. Zorgverleners, maar ook patiënten en bezoekers kunnen, door aandacht te schenken aan hygiëne, een bijdrage leveren in het kader van het verminderen en voorkomen van verspreiding van ziektekiemen. Daartoe worden naast de algemene voorzorgsmaatregelen , ook bijkomende voorzorgsmaatregelen en zelfs bijzondere voorzorgsmaatregelen getroffen.
De boodschap is om ontzettend waakzaam te zijn en de algemene voorzorgsmaatregelen zoals handhygiëne, zo goed mogelijk toe te passen.
Raadpleeg hier de brochures m.b.t. ziekenhuishygiëne
We streven ernaar om de best mogelijke omstandigheden te scheppen waardoor het risico op bijkomende infecties tijdens uw verblijf zo klein mogelijk wordt gehouden.
We handelen daarbij volgens het KB van 26 april 2007, m.n. de bepaling van de erkenningsnormen met betrekking tot ziekenhuishygiëne, en het KB van 19 juni 2007, m.n. financiering met betrekking tot ziekenhuishygiëne en het toezicht op de nosocomiale infecties via samenwerking met het WIV(= Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid). Nosocomiale infecties zijn infecties die u hebt verworven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.
We treffen verschillende soorten maatregelen opdat microben van een patiënt niet verder over het ziekenhuis zouden verspreid worden. We doen dit aan de hand van procedures voor isolatiemaatregelen, het uitvoeren van aseptische technieken en voor reiniging, ontsmetting en sterilisatie van materialen. Wij zorgen voor een strikt antibioticabeleid.
Eén van de meest doeltreffende en goedkoopste manieren om de verspreiding van microben tegen te gaan is een goede handhygiëne. In elk ziekenhuis zijn immers tal van microben die vooral door de handen van zorgverleners overgedragen worden.
Mocht u tijdens uw verblijf vragen hebben over ziekenhuishygiëne dan kan u deze gerust stellen aan de referentieverpleegkundige ziekenhuishygiëne van de afdeling waar u verblijft.