02 363 12 11

Pediatrie wordt knusser en krijgt meer comfort

29 juli 2022

Werf PediatrieDe afdeling Pediatrie van het AZ Sint-Maria Halle ondergaat momenteel een grondige metamorfose. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de behoefte aan meer ruimte, maar houden we ook rekening met de wensen van onze jonge patiënten en hun ouders. Medisch diensthoofd Dr. Stefanie Buysse en hoofdverpleegkundige Anne Demunter lichten de werkzaamheden toe.

Begin april was het alle hens aan dek op Pediatrie. De afdeling werd met het oog op de verbouwingen integraal verhuisd naar een vleugel van de dienst Sp Cardiopulmonair in blok C. En daar kwam uiteraard heel wat bij kijken. "Intussen zijn we gewend geraakt aan ons tijdelijk onderkomen waar toch ook opvallend veel licht en ruimte is. Dat is wel fijn”, aldus Anne Demunter.

Klik hier voor sfeerreportage over de verhuizing van Pediatrie

Comfort en huiselijkheid

Intussen wordt er op de vroegere afdeling Pediatrie stevig getimmerd en verbouwd en wordt de kinderafdeling helemaal aangepast aan de noden van deze tijd. “Want kinderen die lang in het ziekenhuis verblijven, hebben - net zoals de bijslapende ouders - nood aan privacy, rust en een warm thuisgevoel. Daarom wordt er meer ingezet op eenpersoonskamers, waar minder hinder is van lawaai of wenende kinderen. Deze kamers krijgen ook een meer huiselijke en kindvriendelijke look met knusse zetels en een warme aankleding”, verduidelijkt medisch diensthoofd dr. Stefanie Buysse.

“Iets oudere kinderen kunnen ook rekenen op een goed functionerend internet. Netflix kijken op de kamer is dus niet langer een probleem. Ook aan de ouders wordt een comfortabele slaapvoorziening aangeboden, vlak naast hun kind”.

“Genieten van meer hotelfaciliteiten”

Pediatrie AZ  (1)Vanaf een bepaalde leeftijd hebben kinderen, net zoals hun ouders, graag ook een eigen sanitair. “Om rekening te houden met deze behoefte aan privacy worden alle eenpersoonskamers uitgerust met een douchekamer en een badje voor de kleine kinderen. Na de vernieuwing van Pediatrie zullen de kinderen en hun ouders dus genieten van meer hotelfaciliteiten”, vertelt Anne Demunter. En dat is belangrijk. Want wanneer een kind in het ziekenhuis belandt, gaat dit altijd gepaard heel wat zorgen en vragen. Maar een aangename omgeving en een thuisgevoel, kunnen natuurlijk wel voor de nodige rust zorgen.

Ook onderzoeken verlopen in aangenamere omgeving

Pediatrie AZ  (2)Ook de lokalen voor ambulante dienstverlening (waar onder meer bloedafnames en onderzoeken plaatsvinden) ondergaan een transformatie. “Meer ruimte, comfort en privacy, zijn ook hier de sleutelwoorden van de vernieuwing. Want wie enkel op onderzoek komt, wandelt na de verbouwingen binnen via een aparte ingang. Zo verstoren ze de rust niet van de opgenomen kinderen en hun ouders. Dat was vroeger niet altijd mogelijk. En er wordt ook een aparte en meer comfortabele wachtzaal voorzien”, vertelt dr. Buysse. “Uiteraard hopen we zo snel mogelijk te kunnen terugkeren. Maar we vermoeden toch wel dat de werken enkele maanden in beslag zullen nemen. Bovendien krijgt de afdeling Materniteit na de vernieuwing eerst tijdelijk onderdak in onze vernieuwde Pediatrie. Ook die afdeling zit in het wervenplan en ondergaat binnenkort een grondige vernieuwing”, besluit Anne Demunter.

Meer info

Binnenkort worden wel meer diensten vernieuwd. Benieuwd? Blader dan zeker even door het jongste nummer van Zennezorg, het medisch informatiemagazine van ons ziekenhuis. 

Terug naar overzicht

Datum laatste aanpassing: 29.07.2022 - Communicatiedienst i.s.m. Ann Verplancke