Oogheelkunde

Oogheelkunde

Het AZ Sint-Maria Halle biedt een brede waaier aan oogheelkundige zorg aan.

Contacteer departement Oogheelkunde 02 363 66 00
Locatie departement Oogheelkunde Wachtruimte 11 (blok D, 2de verdieping)
Bereikbaarheid secretariaat
MA8u-17u
DI8u-17u
WO8u-17u
DO8u-17u
VR8u-17u
ZA8u-12u
ZOgesloten

 

Je kan in het AZ Sint-Maria Halle terecht voor de diagnose en behandeling van diverse aandoeningen aan de ogen.

We behandelen veel voorkomende oogaandoeningen zoals glaucoom, cataract, malculadegeneratie, diabetische retinopathie of bepaalde netvliesproblemen. Klinken deze aandoeningen allemaal wat vreemd in de oren? Geen erg. We leggen het je op deze pagina's allemaal even uit. 

Welke behandeling het meest aangewezen is in jouw situatie en hoe die behandeling zal verlopen, zijn uiteraard zaken die de oogartsen vooraf met je zullen bespreken.

Behandelingen bij de dienst Oogheelkunde worden meestal in het dagziekenhuis uitgevoerd.

Werking van het oog

Lichtstralen vallen binnen in het oog doorheen het hoornvlies, pupil en de lens. Deze lichtstralen worden geprojecteerd op het netvlies, een lichtgevoelig weefsel dat zich achteraan in ons oog bevindt. Het netvlies bestaat uit 2 delen: het perifere deel, en het centrale deel. In het centrale deel bevindt zich de meest gevoelige zone van het netvlies, de ‘gele vlek’ of ‘macula’. Het perifere deel van het netvlies is veel groter dan het centrale deel. Het bezorgt ons dan ook het ganse brede gezichtsveld. De macula of gele vlek staat in voor het centrale scherpe detailzicht, hetgeen we nodig hebben om met de wagen te rijden, mensen te herkennen, te lezen.

Oogaandoeningen