02 363 12 11

Obesitas is best behandelbaar, ook na 10 of 20 jaar

29 december 2022

obesiless pexels-andres-ayrton-6551415Ook in 2023 trekt het AZ Sint-Maria resoluut de kaart van preventie. En we laten er geen gras over groeien. Zo start er op 2 januari reeds een nieuwe groep Obesiless. Dit is een multidisciplinair programma voor mensen met overgewicht. Samen in groep zorgen we voor voldoende beweging, voedingsondersteuning en ook psychologische begeleiding. “Op die manier zorgen we ook voor een succesvolle aanpak dat mooie en blijvende resultaten oplevert”, zeggen paramedisch diensthoofd Fysiotherapie Anneleen Van Bulck en obesitascoördinator Nathalie Nys.

Volgens de Gezondheidsenquête van Sciensano kampt maar liefst 49,3 procent van de volwassen Belgen met overgewicht (BMI is hoger dan 25) en zelfs 15,9 procent is obees (BMI is hoger dan 30). “En dat aantal is toegenomen, onder meer door coronapandemie”, zegt Nathalie Nys van AZ Sint-Maria. “De vaak gebruikte maatstaf is de Body Mass Index (BMI), al is dat niet de enige parameter. Ook het vetpercentage en de plaats van het overtollig vet, zoals de buikomtrek, spelen een rol bij het bepalen van de graad van obesitas en de ernst van de gezondheidsproblemen.”

Anneleen Van Bulck (Fysiotherapie) & Nathalie Nys (Diëtetiek) (c) Geert Vanhassel (10)Er zijn verschillende oorzaken. “Meest voorkomend is de verstoorde balans tussen voeding en bewegen: een inname van te veel calorieën en te weinig verbruik. Heel wat mensen hebben een sedentaire levensstijl en bewegen te weinig”, legt Anneleen Van Bulck uit. “Daarnaast kunnen erfelijke, hormonale en psychosociale factoren een rol spelen. Obesitas wordt als een chronische ziekte beschouwd, omdat patiënten vaak al jaren slechte eet- en beweeggewoontes hebben.”

Beweeg- en voedingsprogramma ‘Obesiless’

Om obesitas te behandelen, heeft het AZ Sint-Maria in Halle een multidisciplinaire en heel succesvolle aanpak ontwikkeld. “Na enkele consultaties en onderzoeken bespreekt het team van chirurgen, diëtisten, kinesitherapeuten, endocrinologen en psychologen de mogelijkheden. Ofwel wordt er gekozen voor een medische ingreep of/en een multidisciplinair bewegings- en voedingsprogramma”, zegt Van Bulck.

Voor dat laatste heeft het AZ Sint Maria het Obesiless-programma ontwikkeld. “Deelnemers bewegen twee keer per week twee uur in groepsverband, bouwen gezonde voedingsgewoonten op bij de diëtiste en volgen sessies bij de psycholoog. Door groepen onder lotgenoten te creëren, proberen we de motivatie hoog te houden. Het programma is intensief, maar levert mooie en blijvende resultaten op. Ook na afloop heeft het een positief effect: de groepsleden blijven vaak samen sporten, delen activiteiten en motiveren elkaar.”

De moeite waard

Obesitas kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden zoals diabetes type II, hart- en vaatziekten, overbelasting van gewrichten, maag- en darmziekten … De ziekte heeft ook een impact op het zelfbeeld en het sociaal leven”, zegt Nathalie Nys. “Gelukkig is dankzij deze multidisciplinaire aanpak de aandoening toch behandelbaar, zelfs al is de patiënt al tien of twintig jaar obees. Het blijft dus altijd de moeite om de eet- en beweeggewoontes te veranderen.”

obesilessGoeie voornemens

Ook in 2023 gaan we maandelijks een nieuwe groep Obesiless opstarten. Maak dus vandaag al werk van één van je goeie voornemens voor het nieuwe jaar en schrijf je in voor één van de sessies.

Klik hier voor een overzicht van de verschillende Obesilessprogramma's dit voorjaar

Terug naar overzicht

Datum laatste aanpassing: 29.12.2022 - Communicatiedienst i.s.m. Sandra Gasten & Geert Vanhassel