02 363 12 11

Hoe we continu streven om decubitus te voorkomen

17 november 2022

23 wat-is-decubitus_medische-term-doorligwonden-2

17 november is het Internationale STOP Decubitus Dag. Wereldwijd benadrukken zorginstellingen die dag het belang van een goeie decubituspreventie. Ook het AZ Sint-Maria zet jaarlijks zijn schouders onder deze campagne. Want decubitus leidt tot heel wat ongemak en pijn bij de patiënten en tot hoge zorgkosten. Maar samen kunnen we dit ook voorkomen.

Wat is decubitus?

Decubitus of doorligwonde is voornamelijk bij ouderen of bij immobiele patiënten, zoals bijvoorbeeld op IZ, een frequent voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Een decubitusletsel wordt veroorzaakt door een aanhoudende druk op een bepaald gedeelte van de huid met verminderde doorbloeding en sterfte van het weefsel tot gevolg. Dit proces wordt versneld door wrijving of wanneer het een vochtige plek is en komt voornamelijk voor waar de huid dicht gelegen is tegen het bot: stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel en achterhoofd.

Decubitus veroorzaakt pijn en ongemak, kan de normale activiteit beperken en tast de levenskwaliteit aan. De langdurige genezing van decubitusletsels leidt vaak tot een verlengde opnameduur en verhoogde verzorgingskosten. De prevalentie van decubitus in Belgische ziekenhuizen werd in 2000 geschat op 10,7%. Om deze reden is het van uiterst belang om de risicopatiënten snel te herkennen d.m.v. screening en bij de risicopatiënten de juiste en aangepaste voorzorgmaatregelen te nemen.

Hoe screenen we onze patiënten voor decubitus?

Bij al onze gehospitaliseerde patiënten wordt er dagelijks een inschatting gemaakt op het ontwikkelen van decubitus. Dit gebeurt op basis van gestandaardiseerde vragen: of de patiënt zich om de 4 uur kan draaien, of de patiënt nu of in het verleden een decubitusletsel heeft gehad en of de patiënt op verpleegkundig oogpunt een risico heeft tot het ontwikkelen van een decubitusletsel omwille van ondergewicht, mobiliteit, ziekte, ondervoeding, medicatie, …

Bij elke risicopatiënt kunnen aan de hand van deze gedetecteerde risico’s specifieke maatregelen worden geïmplementeerd:

  • Wisselhouding
  • Drukverlagende matrassen en kussens
  • Schuimverband ter hoogte van bekken en hielen
  • Huidbescherming door barrière crème of spray en doekjes
  • Zorg voor juiste voeding en voldoende vocht
  • Advies kinesitherapeut
  • Advies ergotherapeut
  • Advies diëtiste

Ook de patiënt en/of familie wordt mee betrokken in het preventieproces. Zo krijgen zij een infobrochure mee in verband met preventie decubitus zodat thuis de maatregelen verder kunnen gezet worden.

Elk decubitusletsel wordt ook gemeld zodat elke casus kan onderzocht worden en feedback kan gegeven worden of ondersteuning kan aangeboden worden. Bij decubitus categorie 1 en categorie 2 wordt dit gecoördineerd door een referent-decubitus verpleegkundige. Bij decubitus categorie 3 en categorie 4 wordt dit gecoördineerd door de wondzorgcoördinator en gespecialiseerde wondzorgverpleegkundige die bedside het juiste advies komt geven.

Terug naar overzicht

Datum laatste aanpassing: 17.11.2022 - Communicatiedienst i.s.m. An Verplancke