02 363 12 11

Carotis operatie

Het ontstoppen van de halsslagader

Het hart pompt het bloed door de arteries (slagaders) naar de organen en ledematen. Dat bloed keert terug naar het hart doorheen de venen (aders). Slagaders en aders samen vormen zo de bloedcirculatie. Vernauwingen in slagaders worden meestal veroorzaakt door aderverkalking. Als slagaders verstoppen krijgen de organen of ledematen minder bloed, waardoor ze minder goed functioneren. Iedereen krijgt vanaf een zekere leeftijd aderverkalking. Maar er zijn mensen bij wie het veel vroeger en sneller optreedt. Of je veel kans hebt op hart- en vaatziekten hangt af van je risicoprofiel. De typische cardiovasculaire risicofactoren zijn: roken, diabetes, hoge bloeddruk, teveel cholesterol, familiale belasting, overgewicht en te weinig beweging.

Vernauwing of verstopping van de halsslagaders veroorzaakt een verstoorde bloedtoevoer naar de hersenen. En de hersenen zijn een zeer gevoelig orgaan, ze kunnen maar enkele minuten zonder vers bloed of zuurstof! Bij onvoldoende bloedcirculatie kan je plots een beroerte doen, ook thrombose of attack genoemd. Het deel van de hersenen dat te weinig bloed (en dus te weinig zuurstof) krijgt, zal minder goed functioneren. De gevolgen daarvan kunnen heel erg zijn: verlamming, spraakproblemen, scheve mond, blind op één oog, enzovoort. Soms zijn deze symptomen tijdelijk, maar spijtig genoeg soms definitief. Het gevaarlijke aan halsslagaders is dat deze vernauwingen geen pijn veroorzaken: je hebt er geen last van, ze worden alleen ontdekt als het specifiek onderzocht wordt met bijvoorbeeld een duplexonderzoek, of ze komen maar tot uiting bij een beroerte maar dan is het meestal te laat.

Bij een carotisendarterectomie wordt de halsslagader opengesneden om de verstopping (die eigenlijk een kalkbrok is) uit te halen. Hierna wordt de slagader opnieuw hersteld. Daardoor ontstaat opnieuw een vlotte onbelemmerde doorstroming van bloed naar de hersenen toe. Dit is geen zware maar toch wel een delikate operatie, maar blijven lopen met een vernauwing in de halsslagader is veel gevaarlijk dan de operatie!

Deze ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Als de preoperatieve onderzoeken (bloedname en cardiogram) in ons ziekenhuis gebuerden komen die automatisch in uw dossier. Meestal kunnen patienten al de tweede dag na de operatie naar huis. De nodige richtlijnen voor wondzorg, medicatie en opvolging worden geregeld zodat alles duidelijk is bij ontslag uit het ziekenhuis.