02 363 12 11

Bypass operatie

Bypass of Overbrugging

Het hart pompt het bloed door de arteries (slagaders) naar de organen en ledematen. Dat bloed keert terug naar het hart doorheen de venen (aders). Slagaders en aders samen vormen zo de bloedcirculatie.

Vernauwingen in slagaders worden meestal veroorzaakt door aderverkalking. Als slagaders verstoppen krijgen de organen of ledematen minder bloed, waardoor ze minder goed functioneren.

Iedereen krijgt vanaf een zekere leeftijd aderverkalking. Maar er zijn mensen bij wie het veel vroeger en sneller optreedt. Of je veel kans hebt op hart- en vaatziekten hangt af van je risicoprofiel. De typische cardiovasculaire risicofactoren zijn: roken, diabetes, hoge bloeddruk, teveel cholesterol, familiale belasting, overgewicht en te weinig beweging.

De spieren in de benen bijvoorbeeld vragen veel bloed als ze een inspanning moeten doen. Tekort aan bloed veroorzaakt pijn. Daarom moeten die patienten bij het stappen regelmatig stoppen om de spieren even te laten rusten. Dat noemen we claudicatio (etalage- of vitrineziekte: patienten blijven voor een etalage even staan kijken om de pijn in de benen te laten wegtrekken). Sommige patienten zijn er erger aan toe, ze hebben niet alleen pijn bij inspanning maar ook in rust. In de ergste gevallen begint een deel van het lidmaat af te sterven door tekort aan bloed: er ontstaan gaten in de huid (ulcera) of tenen worden zwart, de kans bestaat dat een amputatie de enige oplossing is.

Bij een ballondilatatie gaan we een vernauwing of verstopping van een bloedvat openblazen met een ballonnetje. Maar niet alle vernauwingen kunnen op deze eenvoudige manier behandeld worden, bijvoorbeeld als het geen vernauwing maar een keiharde verstopping is waar we niet meer doorheen geraken met een ballonnetje. Dan is het nodig een bypass te doen. Hierbij wordt een nieuwe leiding aangelegd langsheen de verstopping, door deze overbrugging kan het bloed dan wel vlot doorstromen. Als materiaal voor deze bypass gebruiken we ofwel een eigen ader van de patient zelf, ofwel een kunstslagader (dat wordt in de volksmond een plastieken ader genoemd).

Bij een ballondilatie wordt er normaal gezien geen enkele insnede gemaakt. Een bypass is klassieke open chirurgie met één of meerdere incisies. Dat kan onmogelijk via het dagziekenhuis gebeuren, meestal moet je toch minstens op 5 dagen hospitalisatie rekenen. Tijdens deze hospitalisatie wordt de vaatmedicatie en verdere opvolging geregeld zodat de patient volledig geïnformeerd is bij ontslag.

De ingreep gebeurt onder narcose. Als de preoperatieve onderzoeken (bloedname en cardiogram) in ons ziekenhuis gebeurden komen ze automatisch in uw dossier. Als de preoperatieve onderzoeken elders gebeurden, moet u de resultaten zelf meebrengen bij opname.